18:02 25.09.2018

НАЗК запустило систему контролю е-декларацій, яка визначатиме рівень корупційних ризиків у них для подальших перевірок

2 хв читати
НАЗК запустило систему контролю е-декларацій, яка визначатиме рівень корупційних ризиків у них для подальших перевірок

Національне агентство з питань запобігання корупції ухвалило рішення про запуск в експлуатацію системи логічного та арифметичного контролю електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

"Система, здійснюючи логічний та арифметичний контроль, відповідно до затверджених правил буде присвоювати кожній декларації "показник рейтингу ризику". Такий показник відображатиме міру невідповідності відомостей в декларації та наявні в ній ризики, залежно від яких система визначатиме доцільність та обґрунтованість проведення повної перевірки конкретної декларації", - повідомляє у вівторок прес-служба відомства.

"Рейтинг ризику" формується на відповідності правильності заповнення розділів декларації суб'єктами декларування; порівнянні інформації, зазначеної в різних розділах декларації; порівнянні відомостей з декларації з відомостями, що відображені в попередній декларації суб'єкта; кількості задекларованих активів кожного виду.

Голова НАЗК Олександр Мангул на брифінгу у вівторок зазначив, що для завантаження даних із реєстру декларацій у модуль автоматичної верифікації необхідно близько п’яти днів, і, за оцінками фахівців, модуль здатний потім ранжирувати всі 2 млн 700 тис. декларацій протягом п’яти годин.

"Хочу наголосити, що цей процес абсолютно захищений, і не може бути жодного втручання людини в цей процес, виправлення або зміни якихось даних. Комплексна система захисту інформації передбачає повністю перенесення декларації в модуль", - розповів він.

О.Мангул пояснив, що ті декларації, які опиняться у верхній частині рейтингу, матимуть 2000 або більше пунктів корупційних ризиків за 102 затвердженими правилами логічного та арифметичного контролю, будуть у так званій червоній зоні.

"Із цієї "червоної зони" ми пропонуватимемо, щоб були відфільтровані декларації тих посадових осіб, які обіймають відповідальне та особливо відповідальне становище. І за їхніми деклараціями ми плануємо перевірку", - зазначив він.

О.Мангул наголосив, що зацікавлений у якнайшвидшому початку повноцінної роботи цієї системи. За його словами, нині уповноважена особа НАЗК витрачає близько півтора місяця на запит до відповідного державного органу для отримання необхідної інформації, і цей час має скоротити автоматичний обмін інформації з тими чи тими реєстрами.

Впровадження цієї системи є результатом співпраці НАЗК, закордонних партнерів Програми розвитку ООН в Україні, низки державних органів - тримачів реєстрів, ДП "Українські спеціальні системи", Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, фахівців приватних компаній - ТОВ "Finport Technologies Inc." і АТ "Інститут інформаційних технологій".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА