13:09 27.09.2018

В Україні набувають чинності оновлені правила паркування автомобілів

3 хв читати
В Україні набувають чинності оновлені правила паркування автомобілів

 В Україні набув чинності закон, що передбачає нові правила паркування, стоянки і зупинки автомобілів, які покликані ліквідувати стихійну парковку.

"Сьогодні вступають у дію нові правила зупинки, стоянки та паркування автомобілів. Ці нововведення покликані ліквідувати стихійну парковку і проблеми, пов'язані з нею. Особливо гостро ця проблема стоїть у нашій столиці і великих містах країни", - цитує слова першого заступника начальника департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького прес-служба Міністерства внутрішніх справ у четвер.

Він зазначив, що головне нововведення - уповноважені особи зможуть виносити постанови про адміністративне правопорушення за відсутності водія, якого буде притягнено до адмінвідповідальності.

"Таким чином, правоохоронці не будуть зобов'язані чекати водія, як зараз, щоб виписати йому штраф. Також, згідно із новим законом, це зможуть зробити і спеціальні муніципальні служби", - додав поліцейський.

У разі порушення правил зупинки або стоянки, якщо це зафіксовано на фото або відео, представник Національної поліції або інспектор із паркування зобов'язані розмістити на лобовому склі транспортного засобу копію постанови про притягнення до адмінвідповідальності, якщо технічні можливості дозволяють встановити відповідальну особу. Якщо ж технічно встановити правопорушника неможливо, уповноважені особи залишатимуть на лобовому склі повідомлення про притягнення до адміністративної відповідальності.

Як зазначають у департаменті патрульної поліції, у законі чітко визначено випадки, коли автомобіль зможуть евакуювати. Це буде можливо, якщо транспортний засіб стоїть на другому або третьому ряду проїжджої частини, розташований у заборонених правилами дорожнього руху місцях: на залізничних переїздах, трамвайних коліях, мостах і під ними, у тунелях, на пішохідних переходах і ближче 10 метрів до них.

Крім того, евакуації підлягатимуть автомобілі, які своїм розташуванням перешкоджають руху інших транспортних засобів або пішоходів, зокрема з інвалідністю та з дитячими колясками.

Якщо автомобіль стоятиме в смузі для руху громадського маршрутного транспорту, розташований у місці з дорожніми знаками або розміткою, які забороняють зупинку або стоянку, а також у разі перешкоджання руху і роботі снігоприбиральної техніки.

При затриманні транспортного засобу, його місце розташування фіксуватимуть за допомогою фото- або відеозйомки. Інформацію про це відправлятимуть на мобільний телефон або електронною поштою, яку вкажуть користувачі або власники автомобіля.

"Однак на сьогоднішній день є багато власників, які під час реєстрації транспортного засобу не надали електронної пошти або мобільний номер. Також над цим питанням працюють фахівці МВС для того, щоб це виправити і ввести", - пояснив О.Білошицькій.

Повернення затриманого транспортного засобу відбуватиметься невідкладно після сплати штрафу і вартості послуги з його транспортування та зберігання.

"Звичайно, необхідно ще доопрацювати кілька технічних деталей і привести деякі підзаконні акти у відповідність з цим нововведенням. Але вже дуже скоро ми побачимо ці правила у дії, і вулиці наших міст будуть більш комфортними як для пішоходів, так і для водіїв", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА