14:30 27.09.2018

Першому заступнику голови Київської облавтодору оголошено підозру в недбалості - СБУ

3 хв читати
Першому заступнику голови Київської облавтодору оголошено підозру в недбалості - СБУ

 Першому заступнику начальника Служби автомобільних доріг у Київській області повідомлено про підозру у службовій недбалості, внаслідок чого державному бюджету завдано збитків на суму 4 млн грн; аналогічні факти виявлено в ще 15 областях України на загальну суму понад 224 млн грн.

Як повідомляє в четвер прес-служба прокуратури м. Києва, зазначений чиновник, діючи від імені Служби автомобільних доріг у Київській області, провів фінансово не забезпечені тендери на виконання будівельних робіт, а також підписав акти про їх виконання, завідомо знаючи про неможливість їх оплатити через відсутність коштів на рахунках облавтодору.

"Завдяки штучно створеній заборгованості підрядні організації надалі через суд стягнули з автодору інфляційні втрати та 3% річних на суму понад 4 млн грн, завдавши збитків державному бюджету на зазначену суму", - наголошено в повідомленні.

За результатами слідства 27 вересня першому заступнику начальника Служби автомобільних доріг у Київській області оголошено підозру за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки). Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Крім того, як повідомляє прокуратури м. Києва, в рамках розслідування виявлено аналогічні факти списання державних коштів зі Служби автомобільних доріг в іще 15 областях України. За попередніми даними сума збитків, завданих державі, становить понад 224 млн грн.

"Наразі з метою виявлення і документування обставин скоєння кримінального злочину тривають санкціоновані обшуки в службах автомобільних доріг Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської та Чернігівської областей", - зазначено в повідомленні.

У свою чергу, як повідомляє прес-центр Служби безпеки України, оперативники спецслужби задокументували, що протягом 2012-2014 років керівники служб автомобільних доріг усупереч вимогам Бюджетного кодексу України замовляли дорожньо-будівельні роботи в підконтрольних будівельних компаній, які виконувалися без отримання на них відповідних бюджетних асигнувань.

"Отже, через відсутність коштів чиновники штучно й незаконно формували кредиторську заборгованість перед виконавцями", - повідомляє прес-центр СБУ.

Співробітники спецслужби встановили, що лише за 2016-2017 роки з обласних служб автомобільних доріг України (облавтодорів) за потурання чиновників із цієї корупційної схеми в судовому порядку з держави було стягнуто понад 220 млн грн штрафних санкцій.

"З метою притягнення винних до кримінальної відповідальності та відшкодування фігурантами справи завданих державі збитків у приміщеннях обласних служб автомобільних доріг, де виявлено правопорушення, проводяться санкціоновані слідчі дії", - зазначено в повідомленні.

Як повідомлялося, 26 вересня 2018 року СБУ поінформувала, що розслідує привласнення державних коштів на суму понад 30 млн грн заступником голови Державного агентства автомобільних доріг ("Укравтодор"), який сприяв підконтрольному приватному підприємству в перемозі на державні закупівлі з розробки проектної документації.

У свою чергу в офіційному коментарі на сайті "Укравтодору" зазначено, що кримінальне провадження розпочато стосовно заступника голови агентства. Однак поки що жодному зі співробітників "Укравтодору" не висунуто офіційні обвинувачення.

СБУ і "Укравтодор" не називають імені заступника голови "Укравтодору", котрий фігурує в розслідуванні. Однак, згідно з інформацією на сайті агентства, єдиним виконувачем обов'язків заступника голови Держагентства є Олександр Харченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА