18:41 27.09.2018

Генпрокурор вимагає у Мін'юсту усунути правопорушення в Лук'янівському СІЗО

3 хв читати
Генпрокурор вимагає у Мін'юсту усунути правопорушення в Лук'янівському СІЗО

Генеральний прокурор України Юрій Луценко направив міністру юстиції Павлу Петренку вимогу про усунення виявлених у результаті позапланової перевірки в Київському слідчому ізоляторі (Лук'янівське СІЗО) негативних явищ, що поширилися в установі останніми роками, повідомляється на офіційному сайті Генпрокуратури в четвер.

Під час наради за участю керівників адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби, Центрального міжрегіонального управління юстиції, Київського слідчого ізолятора, прокуратури міста Києва за результатами перевірки було визначено "конкретні спільні заходи, спрямовані на подолання негативних процесів, які набули безпрецедентного поширення протягом останніх років".

"Убивства, калічення в’язнів, їх вільне пересування територією установи, майже безперешкодне доставляння великої кількості спиртних напоїв, речей і предметів, які пристосовані для вчинення протиправних дій (димові патрони, дерев’яні бити, ножі, заточки тощо)..., порушення умов тримання та конституційних прав в’язнів, незаконна діяльність так званих кримінальних авторитетів значною мірою впливали на оперативну обстановку в СІЗО", - наголошується в повідомленні.

Учасники наради затвердили протокол із комплексом заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли цим явищам. "За результатами прокурорської перевірки генеральний прокурор України направив міністру юстиції України в порядку ст. 26 закону України "Про прокуратуру" вимогу про усунення виявлених порушень законів", - повідомили в Генпрокуратурі.

Крім того, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман поінформований про необхідність термінового вирішення проблемних питань щодо медичного забезпечення в’язнів та його приведення у відповідність до вимог чинного законодавства. До прокуратури Києва направлено листа з зауваженнями про ефективність прокурорського нагляду за дотриманням законів у Київському СІЗО.

За фактами, встановленими співробітниками галузевого управління Генпрокуратури, прокуратура Києва зареєструвала кримінальне провадження за ст. 367 Кримінального кодексу України про неналежне виконання службових обов'язків посадовими особами Міністерства юстиції, "що призвело до вчинення протиправних насильницьких дій колишніми бійцями батальйону МВС "Торнадо"." Розслідування цього провадження, а також виконання заходів, визначених протоколом спільної наради, взяла на контроль Генеральна прокуратура України", - повідомляє відділ зв'язків із громадськістю та засобами масової інформації Генпрокуратури.

Як повідомлялося, 9 серпня в Київському СІЗО сталася надзвичайна подія: екс- "торнадівці" готували бунт у СІЗО в Києві, а коли правоохоронці вирішили провести в них обшук, заблокувалися і чинили опір. Один із правоохоронців дістав травм.

Встановлено, що ув'язнені, використовуючи засоби мобільного зв'язку, діючи за попередньою змовою групою осіб, з погрозою вбивства, "чинять тиск на іноземного громадянина, вимагаючи від нього передання їм майна і/або права на майно, а також готують організацію масових заворушень і закликають до їх вчинення в'язнів укладених цієї установи". В рамках цієї справи проводився обшук, під час якого виявлено та вилучено комп'ютерну техніку, заборонені предмети, зокрема зброю (від саморобних вибухових пакетів до холодної зброї).

Під час проведення обшуку з боку ув'язнених і фігурантів кримінального провадження чинився опір співробітникам Державної кримінально-виконавчої служби, військової прокуратури та Служби безпеки України. Зокрема, ув'язнені погрожували фізичною розправою і вбивством, облили співробітників правоохоронних органів бензином і намагалися підпалити, а також кидали саморобні вибухові пристрої, начинені металевими предметами, внаслідок чого правоохоронцям заподіяно тілесні ушкодження, зазначили в Генпрокуратурі.

Крім того, під час слідчих дій у Київському СІЗО 9 серпня група в'язнів, колишніх бійців роти "Торнадо", погрожувала фізичною розправою та вбивством правоохоронцям: одного з них облили бензином і намагалися підпалити.

17 червня 2015 року в Луганській області було затримано і заарештовано вісьмох осіб, зокрема сімох бійців роти "Торнадо". У березні 2016 року було затримано ще двох екс- "торнадовців". Їх визнали винними у викраденні людей, автотранспорту, тортурах, незаконному проникненні в житло та інших злочинах. При цьому з усіх підсудних суд зняв обвинувачення у створенні злочинної організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА