20:16 27.09.2018

Акція "Мовчання вбиває" проти бездіяльності в розслідуванні нападів на активістів відбувається в Києві біля АП

3 хв читати
Акція "Мовчання вбиває" проти бездіяльності в розслідуванні нападів на активістів відбувається в Києві біля АП

Акція "Мовчання вбиває" проти бездіяльності в розслідуванні нападів на активістів відбувається в Києві біля АП

У центрі Києва неподалік будівлі Адміністрації президента України відбувається акція "Ніч на Банковій. Мовчання вбиває" з вимогою до представників влади розібратися з численними випадками нападу на громадських діячів та активістів.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", в четвер увечері на перетині вулиць Банкової та Інститутської зібралося близько 300 людей. Вони вимагають від президента та інших представників української влади забезпечити розслідування та встановлення винуватців нападів, що почастішали останнім часом, на Катерину Гандзюк, Олега Михайлика та інших громадських активістів, а також навести лад у роботі правоохоронних органів.

У мирній акції протесту беруть участь активісти різних громадських організацій. На акції також є активісти партії "Національний корпус", лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко, деякі народні депутати.

Перед кордоном правоохоронців, який перегороджує прохід на вул. Банковій убік безпосередньо будівлі Адміністрації президента, стоїть автомобіль зі звукопідсилювальною апаратурою, на ньому з використанням гучномовця по черзі виступають різні учасники заходу. Обстановка на місці проведення мітингу спокійна.

У прес-службі поліції Києва поінформували, що правоохоронці забезпечують охорону громадського порядку в урядовому кварталі у зв'язку з проведенням заходів із масовою участю громадян. Зокрема, в забезпеченні правопорядку задіяні працівники структурних підрозділів київської поліції та військовослужбовці Національної гвардії України.

"Сьогодні, 27 вересня, заплановані заходи з масовою участю громадян на вулиці Банковій. Посилені наряди правоохоронців стежать за громадським порядком у центральній частині міста. Поліцейські закликають учасників акції не порушувати встановлених правил поведінки під час проведення масових заходів", - йдеться в оприлюдненому в четвер увечері відділом комунікації поліції Києва повідомленні.

Низка громадських організацій, політичних партій і громадських активістів раніше виступила із заявою, в якій висловила обурення щодо багатьох спланованих нападів на активістів, що сталися в Україні за кілька місяців, та ігноруванням правоохоронців цих інцидентів.

В оприлюдненій напередодні акції заяві зазначено, що від початку 2017 року на представників активного суспільства ("третього сектора") здійснено щонайменше 55 нападів, причому понад 40 - за останні 12 місяців, з огляду на що вони висунули низку вимог до влади країни. "Ми вимагаємо: чіткої публічної позиції вищого керівництва держави, проведення позачергового засідання Ради національної безпеки і оборони України у зв'язку зі зростанням інтенсивності нападів усередині країни; оперативного та ефективного розслідування кримінальних проваджень стосовно нападів на активістів зі звітами на кожному етапі перед громадськістю", - йдеться в ній.

Підписанти заяви також наполягають на зустрічах генерального прокурора, глави СБУ, глави МВС, президента України з регіональними представниками громадського сектора та налагодженні комунікації, оприлюдненні позицій і проблем у зв'язку із загостренням ситуації, а також впливу на неї майбутніх президентських виборів.

Крім того, підписанти вимагають створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію щодо нападів на громадських активістів у 2017-2018 роках з обов'язковим представництвом паритетної участі в її роботі представників громадянського суспільства.

Ще однією вимогою є невідкладний і публічний звіт про стан розслідування справ із трибуни Верховної Ради глави МВС і внесення цього пункту до порядку денного на найближчому пленарному засіданні парламенту.

"У разі ігнорування наших вимог залишаємо за собою право на захист власної безпеки всіма доступними нам засобами", - наголошується в заяві.

Підписантами цієї заяви є громадські організації "Восток SOS", "Крим_SOS", Автомайдан, "Transparency International Україна", "Кримська правозахисна група", Українська Гельсінська спілка з прав людини, громадський рух "ЧЕСНО", Центр протидії корупції, "Слідство.Інфо", мистецьке об'єднання "Остання барикада", "Національні дружини", "С14" і кілька десятків інших організацій. Також під ним підписалися політичні партії "Батьківщина", "Громадянська позиція", "Народний рух України", "Національний корпус", ДемАльянс, "Сила людей", "Альтернатива" і фракція "Самопоміч" у Верховній Раді. Серед індивідуальних підписантів - громадські активісти Денис Казанський, Дмитро Гнап, Олесь Доній, Ольга Айвазовська та інші.

Як повідомлялося, аналогічна акція протесту "Мовчання вбиває" проти бездіяльності влади і правоохоронних органів відбувається в четвер у Харкові перед будівлею Головного управління Національної поліції в Харківській області.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА