21:42 27.09.2018

США урочисто передали Україні два патрульних катери класу "Айленд"

3 хв читати
США урочисто передали Україні два патрульних катери класу "Айленд"

На військово-морській базі у Балтиморі (штат Меріленд) у присутності президента України Петра Порошенка та віце-адмірала Берегової охорони США Майкла Макаллістера відбулася урочиста церемонія передачі двох катерів класу "Айленд" ("Island") Військово-Морським силам Збройних сил України.

"Наше завдання - запевнити Кремль у нашій рішучості захищати українські береги так само, як ми захищаємо нашу землю на Донбасі, як ми захищаємо наш суверенітет, свободу та демократію. Із солідарністю, єдністю та підтримкою ми можемо утримувати цю тонку червону лінію проти агресора не кулями, а нашою рішучістю діяти", - заявив під час церемонії П.Порошенко.

У цьому контексті глава Української держави висловив переконання, що "досягнення миру за допомогою сили - це найбільш ефективна стратегія проти російської агресії".

"Цей день є ще однією віхою в розвитку стратегічного партнерства між Україною та Сполученими Штатами", - зазначив президент України.

Говорячи про отримання Україною двох патрульних катерів, П.Порошенко висловив сподівання, що ця подія – лише початок співпраці Києва та Вашингтона в цьому напрямі.

"Перші два катери класу Island стануть ще однією цеглиною в зміцненні військово-морського альянсу між українським та американським народами", - особливо наголосив президент України, відзначивши, що доповнить цю співпрацю американська допомога у будівництві командного центру ВМС України в Очакові.

Меморандум про передачу Україні патрульних катерів USCGC Cushing (WPB-1321) і USCGC Drummond (WPB-1323) підписали командувач ВМС ЗСУ адмірал Ігор Воронченко та віце-адмірал Берегової охорони США М.Макаллістер.

Патрульні катери класу Island створювали для Берегової охорони США в період із 1985 по 1992 роки. Загалом було створено 49 катерів цього класу. У 2014 році їх почали виводити зі складу Берегової охорони США через заміну на створювані нові сторожові катери типу Sentinel, проте нині 12 катерів усе ще експлуатують. Виведені зі складу Берегової охорони та законсервовані катери США поступово передають своїм союзникам. Згідно з даними з відкритих джерел, нині без урахування передаваних Україні двох катерів в американської сторони залишається близько 30 "Айлендів".

Катери класу Island у своїй базовій комплектації мають водотоннажність 168 тонн, довжина - 34 м, ширина - 6,4 м. Розвивають швидкість до 29,5 вузлів. Команда за нормативами США складається з 16 осіб, зокрема двох офіцерів. З озброєння катер має 25-мм гармату та два кулемети. Катери обладнано РЛС загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4-м доглядовим човном Zodiak Hurricane 540.

Cushing і Drummond після виведення зі складу Берегової охорони США в 2017 році перебували в законсервованому стані. Останній доковий ремонт Cushing відбувся в 2014 році, а Drummond - у 2012 році.

Drummond також раніше пройшов модернізацію за програмою "МЕР", під час якої додатково до загального обсягу ремонтних робіт (доковому ремонту, поточного ремонту пристроїв, механізмів та систем) було оновлено низку ключових вузлів, а також замінено на сучасніші ключові системи катера.

Після отримання Україною катерів у США розпочнеться підготовка українських екіпажів для них. Згодом "Айленди" транспортують до Одеси. За озвученими раніше в ЗМІ оцінками, загалом цей процес може зайняти до одного року. У подальшому під час проведення відповідної політики можливе отримання й інших катерів цього типу Україною, а також інших необхідних плавзасобів від США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА