16:55 28.09.2018

Видача угорських паспортів на Закарпатті: прокуратура порушила справу про держзраду

3 хв читати
Видача угорських паспортів на Закарпатті: прокуратура порушила справу про держзраду

Кримінальне провадження з огляду на факти видачі громадянам України паспортів Угорщини в Береговому Закарпатської області розслідується за статтею про державну зраду, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прокуратурі Закарпатської області.

"Відомості внесено до ЄРДР за ч. 1 ст. 111 КК (державна зрада). Це попередня правова кваліфікація", - сказали в прес-службі облпрокуратури в п'ятницю.

"Відомості внесено до ЄРДР за повідомленнями в ЗМІ щодо здійснення громадянами України дій, спрямованих на шкоду суверенітету і територіальній цілісності України", - додали у відомстві.

Пізніше прес-служба прокуратури Закарпатської області на сторінці у Facebook уточнила, що йдеться про відео, з якого випливає, що громадяни України, клянучись у вірності іншій державі, отримують паспорти громадян Угорщини. При цьому посадові особи установи, де відбувалися події, рекомендували приховувати факт отримання іноземного громадянства від державних структур України.

Здійснення досудового розслідування доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки України в Закарпатській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

У прес-службі нагадали, що ч. 1 ст. 111 КК України - державна зрада, тобто діяння, умисно скоєне громадянином України на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Згідно з ч. 2 ст. 111 КК України, звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їхніх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок із ними та про отримане завдання.

Раніше в українських ЗМІ з'явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в м. Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео зі складанням присяги. Після складання присяги, в якій громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною та зобов'язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт отримання угорського громадянства.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив це питання з главою угорського зовнішньополітичного відомства Петером Сіярто на зустрічі в США на полях Генасамблеї ООН. За словами П.Клімкіна, вони детально обговорили те, що відбувається в угорському консульстві в м. Береговому Закарпатської області, але П.Сіярто не погодився з позицією Києва щодо порушень з боку консула.

27 вересня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що СБУ розслідує кримінальне провадження за фактом отримання паспортів Угорщини громадянами України, а отримання подвійного громадянства передбачає позбавлення громадянства України.

"Відповідне провадження зареєстровано. Служба безпеки України проводить слідство, ми здійснюємо процесуальний нагляд. українська Конституція категорично забороняє отримання подвійного громадянства. Тут двох тлумачень бути не може. Якщо є докази подвійного громадянства - це має бути покарано", - сказав Ю.Луценко журналістам у четвер у Києві.

Він наголосив, що якщо під час слідства СБУ буде встановлено "такі випадки щодо будь-яких інших осіб - мерів, губернаторів, міністрів, пенсіонерів, військовослужбовців, дія буде однакова - позбавлення українського громадянства".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА