20:41 28.09.2018

Шведській академії погрожують втратою права вручати Нобелівську премію з літератури

2 хв читати
Шведській академії погрожують втратою права вручати Нобелівську премію з літератури

Якщо Шведська академія не внесе до своєї діяльності зміни, Нобелівський фонд може позбавити її права присуджувати нагороду в галузі літератури, заявив глава організації. Вручення призу цього року скасували через секс-скандал

Глава Нобелівського фонду Ларс Хейкенстен заявив, що, якщо в подальшому Шведська академія не внесе в свою діяльність зміни, організація буде змушена піти "на рішучі кроки" і може в принципі позбавити академію права вручати нагороду в галузі літератури. Про це глава Нобелівського фонду повідомив в інтерв'ю Reuters.

"Якщо все буде продовжуватися таким чином (як і зараз) і якщо їм (представникам Шведської академії) не вдасться відновити легітимність, ми можемо бути змушені зробити рішучі кроки", - сказав Хейкенстен. Однією з подібних дій у відповідь він назвав вимогу фонду дозволити, щоб відповідальність за Нобелівську премію в галузі літератури несла інша організація. Якій саме організації може бути доручена ця роль, співрозмовник агентства не уточнив.

Наразі Шведська академія працює над "відновленням свого авторитету" після сексуального скандалу за участю чоловіка одного з членів організації. Інцидент змусив шістьох членів організації, в тому числі главу академії професора Сару Даніус, її покинути. Через це у 2018 році вручення Нобелівської премії з літератури відклали на рік. Сам винуватець події - чоловік поета і письменника Катарини Фростенсон, французький фотограф Жан-Клод Арно, який керував культурним проектом за фінансової підтримки академії і якого 18 жінок обвинуватили в домаганнях. Усі закиди на свою адресу Арно відкинув.

За інформацією шведського видання Dagens Nyheter, Арно також розкривав стороннім імена майбутніх лауреатів Нобелівської премії з літератури і говорив, хто стане новим членом академії.

Усе це в підсумку призвело до того, що Нобелівський фонд визнав: криза в Шведській академії негативно позначилася на реноме премії. 4 травня він підтримав ініціативу академії і відклав на рік присудження нагороди з літератури в 2018 році. Надалі, як висловили надію в фонді, "всі члени академії усвідомлюють: зусилля з реформування організації, а також майбутня структура Шведської академії мають характеризуватися більшою відкритістю".

Зараз академія, як визнав в інтерв'ю Reuters Хейкенстен, вже зробила на шляху до цього перший позитивний крок. Організація, за його словами, погодилася переосмислити свій регламент, вказавши в ньому можливість у разі необхідності затверджувати нових членів і виключати інших. Згідно з чинним статутом академії, свої посади в організації її члени займають протягом усього життя. Всі вони обираються таємним голосуванням і мають бути схвалені шведським королем.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під Вовчанськом ворожий дрон влучив у вантажівку, водій важко поранений - Синєгубов

Австралія виділяє Україні пакет у 100 млн доларів - міністр оборони Марлз

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА