21:13 01.10.2018

Координатор системи ООН в Україні закликає терміново вжити заходів щодо захисту мирного населення від мінного забруднення на Донбасі

2 хв читати
Координатор системи ООН в Україні закликає терміново вжити заходів щодо захисту мирного населення від мінного забруднення на Донбасі

Координатор системи ООН в Україні та координатор з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані закликає терміново прийняти необхідну нормативно-правову базу з протимінної діяльності в Україні.

У заяві, яку поширила прес-служба структури в понеділок, повідомляється, що О.Лубрані висловлює свої щирі співчуття сім'ям трьох дітей, які загинули, і одній дитині, яка отримала поранення, в результаті розриву вибухонебезпечного предмета на непідконтрольній Києву території Донбасу.

"Неприпустимо, що діти стикаються з такими смертельними ризиками, коли вони грають з друзями або ходять до школи", - підкреслила вона.

О.Лубрані закликає негайно "вжити заходів щодо захисту мільйонів людей, які щодня стикаються з ризиками через масштабне забруднення території мінами і вибухонебезпечними предметами".

За її словами, сотні селищ на сході України уздовж 427-кілометрової "лінії розмежування" забруднені мінами і вибухонебезпечними предметами, і 2 млн людей щодня стикаються з ризиком загинути або отримати каліцтва дорогою до магазину, школи, лікарні або обробляючи землю.

Координатор системи ООН в Україні зазначає, що на сьогоднішній день міни та вибухонебезпечні предмети становлять одну з найбільш важливих причин жертв серед цивільного населення: з січня 2018 року загинули або отримали поранення 92 людини.

"Я закликаю всі сторони вжити необхідних заходів, щоб запобігти використанню мін, особливо в населених районах і поблизу цивільної інфраструктури, такої як будинки, школи та медичні установи", - підкреслила О.Лубрані.

Вона нагадала, що з досвіду інших військових конфліктів, через забруднення мінами і вибухонебезпечними предметами мирні жителі отримують поранення і гинуть і через багато років після закінчення конфлікту.

"Я закликаю терміново прийняти необхідну нормативно-правову базу з протимінної діяльності в Україні і створити механізм координування відповідно до Міжнародних стандартів протимінної діяльності", - заявила О.Лубрані.

Вона також зазначила нагальну необхідність фінансування гуманітарних зусиль на сході України.

Як повідомлялося, 30 вересня четверо підлітків підірвалися на міні в м.Горлівка, що знаходиться на непідконтрольній уряду частині Донецької області; троє з них загинули, ще одного хлопчика госпіталізували у важкому стані.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА