18:19 02.10.2018

Аваков: В Україні впізнали одного з отруйників у Солсбері, офіцера ГРУ РФ, причетного до втечі Януковича

3 хв читати
Аваков: В Україні впізнали одного з отруйників у Солсбері, офіцера ГРУ РФ, причетного до втечі Януковича

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков на зустрічі з міністром з питань безпеки та економічної злочинності Великої Британії Беном Воллесом (Ben Wallace) поінформував про те, що в Україні впізнали одного з отруйників у Солсбері - офіцера Головного розвідувального управління (ГРУ) РФ Анатолія Чепигу, який причетний і до вивезення з країни екс-президента Віктора Януковича.

"А.Аваков зазначив, що в Україні впізнали одного з учасників атаки в Солсбері, офіцера ГРУ РФ, який був причетний до вивезення екс-президента - втікача Януковича з України", - йдеться в повідомленні департаменту комунікації МВС України у вівторок.

Крім того, сторони обговорили спільний план боротьби з кіберзагрозами та організованим криміналітетом, які координують спецслужби РФ.

А.Аваков звернув увагу на активну співпрацю з Великою Британією в контексті протидії кібератакам - вірусу Petya та мережі Аvalanche.

"Б.Воллес заявив, що те, що Росія зробила в Криму, на Донбасі та в Солсбері, вона може зробити у будь-якій іншій країні", - зазначили в українському МВС.

"Саме тому важливо, що ми як близькі партнери співпрацюємо та усвідомлюємо небезпеку з боку Росії. Мені приємно бачити таку плідну співпрацю з Україною", - сказав міністр безпеки Великої Британії.

Сторони також скоординували плани комплексної співпраці, обміну досвідом, взаємного доступу до баз даних та адекватні спільні відповіді на загрози гібридної війни, яку веде РФ проти цивілізованого світу.

Окрім цього, А.Аваков і Б.Воллес обговорили ситуацію зі злодіями в законі. Як зазначено в повідомленні, більшість злодіїв у законі перебуває на постійному зв'язку зі спецслужбами РФ, виконуючи не лише кримінальні завдання, а й політичні замовлення, зокрема фінансує діяльність окремих українських депутатів для того, щоб вони не голосували за закони, спрямовані на посилення боротьби з оргзлочинністю.

За словами глави МВС України, злодії в законі можуть провадити свою діяльність на українській території, а потім на "брудні гроші" жити в Європі під виглядом законослухняних громадян України.

Як повідомлялося, колишній журналіст "Центру управління розслідуваннями" Сергій Канєв раніше заявив, що підозрюваний Лондоном в отруєнні екс-агента російської розвідки Сергія Скрипаля полковник ГРУ РФ А.Чепига (також відомий як "Руслан Боширов") очолював операцію з вивезення В.Януковича через Крим до РФ. За інформацією С.Канєва, саме за цю спецоперацію А.Чепига отримав звання "Герой Росії".

Начальник служби безпеки В.Януковича Костянтин Кобзар звернувся до Оболонського районного суду Києва з проханням надати свідчення щодо участі А.Чепиги у супроводі В.Януковича до Криму в лютому 2014 року.

"У зв'язку з поширенням у ЗМІ інформації про участь громадянина Російської Федерації Боширова/Чепиги в охороні та супроводі президента України Віктора Федоровича Януковича до АРК Крим у лютому 2014 року повідомляю про готовність надати суду свідчення з цього приводу. Прошу суд забезпечити мій допит у судовому засіданні у цій справі", - йдеться в тексті скан-копії відповідної заяви від 2 жовтня на ім'я головуючого у справі про держзраду В.Януковича судді Владислава Дев’ятка, яку оприлюднив на своїй сторінці в соцмережі Facebook адвокат екс-президента Віталій Сердюк.

Раніше Лондон назвав виконавцями замаху на С.Скрипаля та його дочку російських громадян Петрова і Боширова, які є, за твердженням британських спецслужб, агентами ГРУ. Пізніше було заявлено, що Боширов насправді є героєм Росії Анатолієм Чепигою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА