19:28 02.10.2018

МОЗ повторно звільнив Амосову з посади ректора НМУ

3 хв читати
МОЗ повторно звільнив Амосову з посади ректора НМУ

Міністерство охорони здоров'я повторно звільнило Катерину Амосову з посади ректора Національного медичного університету ім. Богомольця (НМУ) у зв'язку з невиконанням нею вимог Державної аудиторської служби України.

Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, повторне звільнення відбулося після того, як відомство відновило її на посаді ректора НМУ на виконання рішення Печерського суду Києва.

У МОЗ нагадали, що в березні 2016 року Держфінінспекція під час ревізії фінансово-господарської діяльності НМУ за період з 1 жовтня 2012 до 1 грудня-2015 виявила низку порушень і зобов'язала керівництво НМУ усунути їх.

"Вимоги були виконані не в повному обсязі, незважаючи на те, що університет протягом двох останніх років письмово повідомляв про вжиття необхідних заходів. Загальна сума збитків, завданих державі через невиконання вимог Держфінінспекції, перевищила 3 млн грн", - повідомляє МОЗ.

Зокрема, за інформацією міністерства, на 1 жовтня 2018 року повністю не усунуто порушення за 12 пунктами акту ревізійної перевірки на суму близько 2 млн грн.

Водночас як повідомляє МОЗ, "К.Амосова 20 вересня розпочала виконання обов'язків ректора НМУ ім. О.О. Богомольця, не маючи жодних повноважень для цього. Одразу після ухвалення рішення Печерського суду вона самостійно почала генерувати "накази" про власне поновлення на посаді ректора НМУ і про скасування всіх наказів, які видавав визнаний Міністерством охорони здоров'я в.о. ректора Олександр Науменко".

Відомство звернуло увагу, що МОЗ запросив К.Амосову "ознайомитися з наказами, проте вона так і не з'явилася у відомстві".

Як повідомлялося, 20 вересня Печерський районний суд Києва задовольнив позов екс-ректора НМУ ім. О.Богомольця Катерини Амосової щодо незаконності та скасування наказу Міністерства охорони здоров'я України про її звільнення. Рішення суду, яке вступає в силу з моменту завершення строку подання апеляційної скарги (протягом 30 днів), Міністерство охорони здоров'я вважає "сумнівним" і заявило про підготовку апеляції. Крім того, в міністерстві наголосили, що для відновлення К.Амосової на посаді має бути виданий відповідний наказ МОЗ, без якого К.Амосова не має повноважень приймати будь-які рішення як ректор НМУ.

У свою чергу сама К.Амосова, коментуючи формат виконання рішення суду, заявила, що "воно вступає в силу негайно, а внесення відомостей до ЄДР не є індикатором, туди в установленому порядку входить рішення суду". Як повідомлялося, в лютому 2018 року, міністерство вирішило тимчасово відсторонити К.Амосову від виконання обов'язків у зв'язку зі зривом призначеного на 20 лютого в НМУ іспиту "Крок 1. Стоматологія" через конфлікт між університетом і Центром тестування при МОЗ.

Пізніше, 30 березня 2018 року комісія МОЗ під час розгляду звітів ректорів медичних вищих навчальних закладів визнала роботу К.Амосової незадовільною і рекомендувала звільнити її. При цьому комісія провела публічне обговорення основних показників діяльності К.Амосової на посаді ректора без її участі. За інформацією міністерства, К.Амосова вдруге не з'явилася для звіту про результати своєї роботи. При цьому, ректор пізніше заявила, що внаслідок відсторонення вона була позбавлена можливості виконувати відповідні обов'язки, зокрема представляти звіт. Того ж дня, 30 березня Мінохорони здоров'я віддав розпорядження про звільнення К.Амосової з 16 квітня з посади ректора університету через невиконання умов контракту, ректор зі свого боку заявила про намір оскаржувати наказ у суді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА