14:20 03.10.2018

Вісьмом фігурантам справи про завод "Краян" вручено обвинувальні акти, зокрема мерові Одеси

3 хв читати
Вісьмом фігурантам справи про завод "Краян" вручено обвинувальні акти, зокрема мерові Одеси

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) вручили обвинувальний акт, складений детективами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), фігурантам справи про заволодіння коштами бюджету Одеси при купівлі будівель ВАТ "ХК "Краян", зокрема міському голові Одеси Геннадію Труханову.

"28 вересня – 3 жовтня 2018 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили обвинувальний акт, складений детективами Національного антикорупційного бюро України, вісьмом підозрюваним у заволодінні коштами місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ "ХК "Краян", - зазначено в повідомленні на сайті НАБУ в середу.

Ідеться про нинішнього міського голову Одеси та його заступника; голову постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міської ради; директора департаменту комунальної власності Одеської міськради та його заступника; директора приватної компанії-продавця будівлі; представника компанії-продавця будівлі та оцінювача.

У НАБУ зазначили, що дії цих осіб кваліфіковано за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Крім того, директор приватної компанії-продавця будівлі обвинувачується також у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.205 та ч.2 ст.15, ч.3 ст.209 КК України (йдеться про фіктивне підприємництво та замах на легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом).

Слідство з’ясувало, що міський голова Одеси з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовими особами Одеської мерії та приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету Одеси в сумі 185 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. В подальшому сплачені кошти ймовірно планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області.

Отримані від мерії 185 млн грн фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності. Однак детективи НАБУ і прокурори САП запобігли цій спробі й домоглися накладення арешту на рахунки компанії-продавця будівлі.

14 лютого 2018 року Г.Труханова та його заступника Павла Вугельмана затримали в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" за підозрою в заволодінні коштами місцевого бюджету шляхом зловживання службовим становищем із придбання та передання в комунальну власність приміщень колишнього заводу "Краян".

За результатами розслідування було повідомлено про підозру кільком посадовим особам Одеської міськради, керівникам і засновникам деяких підприємств за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем), ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво), ч.3 ст.209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом).

16 лютого Солом'янський районний суд Києва не задовольнив клопотання антикорупційних органів про арешт Г.Труханова з альтернативою застави в 50 млн грн і відпустив його на поруки народного депутата Дмитра Голубова (фракція "БПП").

У березні Солом'янський районний суд Києва відновив арешт 185 млн грн, які були сплачені з міського бюджету Одеси за будівлю ВАТ ХК "Краян", і ухвалив рішення про їх передання в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

31 травня детективи НАБУ відкрили восьми підозрюваним у справі та їхнім захисникам матеріали досудового розслідування для ознайомлення.

У липні детективи НАБУ завершили досудове розслідування в цій справі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА