15:11 03.10.2018

Україна розраховує на серйозну взаємодію з США в питаннях зміцнення системи ППО - Турчинов

2 хв читати
Україна розраховує на серйозну взаємодію з США в питаннях зміцнення системи ППО - Турчинов

Україна розраховує на новий формат двостороннього ВТС із західними союзниками в питаннях поставок летального озброєння й очікує сприяння США в питаннях зміцнення української системи ППО, заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Відповідаючи на запитання журналістів під час відвідування Харківського "Заводу ім. Малишева" в середу, секретар РНБО наголосив: для України, яка стримує вже п'ятий рік російську агресію на кордоні з ЄС, питання формату ВТС із західними союзниками "принципове".

Незважаючи на те, що питання боєздатності ЗСУ в новій ситуації стало, по суті, питанням регіональної європейської безпеки, зазначив О.Турчинов, західним союзникам знадобилося чотири роки, щоб здійснити "прорив" у питанні, за його словами, "нічим не зрозумілої" заборони на поставки летального озброєння Україні.

"Але перший крок уже зроблено", - наголосив він, нагадавши про розпочаті в 2018 році поставки США Україні високоточного протитанкового озброєння.

"Я думаю, що і до кінця року, і під час планування (оборонного) бюджету на майбутній рік, ми говоритимемо (зі США - ІФ) про більш серйозні системи взаємодії (у ВТС), зокрема в напрямку ППО", - сказав секретар Радбезу.

Раніше, в серпні, голова дипміcії України в США Валерій Чалий повідомив, що Україна розраховує на розширення ВТС із США та позитивне рішення Вашингтону з питання про можливу закупівлю американських ЗРК Patriot для зміцнення української системи ППО.

Перспективи розвитку двостороннього ВТС, включаючи сприяння США в зміцненні системи ППО України, обговорювалися, зокрема, під час переговорів міністра оборони України Степана Полторака та глави Пентагону Джеймса Меттіса (James Mattis) у рамках візиту глави українського військового відомства до США в лютому 2018 року.

Плани розширення співпраці між Україною та США у сфері ВТС були також однією з тем переговорів на вищому рівні в рамках офіційного візиту до США президента Петра Порошенка в червні 2017 року. За оцінками української сторони, активізацію двостороннього ВТС покликане активізувати підписання нових українсько-американських угод про оборонні закупівлі, спрямованих, зокрема, на реалізацію озвучених США в 2014 році ініціатив у частині компенсації втрат українського ОПК від розриву ВТС із РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

ЗС України за добу ліквідували 870 окупантів

За добу окупанти 442 рази обстріляли Запорізьку область, є руйнування

Генштаб ЗС України : На фронті відбулося 86 бойових зіткнень, на бахмутському напрямку відбито 25 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 11 ракетних і 78 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

Генштаб ЗС України: Ухвалено рішення про припинення відрядження полковника Наталії Гуменюк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА