19:43 04.10.2018

У США пред'явлені обвинувачення в кібератаках семи співробітникам російської військової розвідки

4 хв читати
У США пред'явлені обвинувачення в кібератаках семи співробітникам російської військової розвідки

Міністерство юстиції США пред'явило обвинувачення семи співробітником ГРУ, повідомив помічник генерального прокурора США Джон Демерс.

"Ми оголошуємо про пред'явлення обвинувачення семи російським військовослужбовцям у порушенні кількох американських кримінальних законів для проведення шкідливої кібердіяльності проти США і їх союзників", - заявив Дж.Демерс у четвер журналістам.

Він заявив, що незадовго до його виступу Нідерланди і Велика Британія оголосили про недавню операцію, проведену проти кількох "російських агентів, які проводили таємну місію в Гаазі". Операція дозволила виявити чотирьох співробітників російського ГРУ, зазначив Дж.Демерс.

"Наше сьогоднішнє обвинувачення включає в себе деяких з тих російських агентів, яких зловили в Гаазі, а також їхніх колег у Москві", - додав Дж.Демерс.

У Мін'юсті стверджують, що частину отриманих даних співробітники ГРУ публікували від імені хакерської групи Fancy Bear.

Співробітники ГРУ, яким Мін'юст США пред'явив обвинувачення, збирали в Європі, США, Канаді дані про спорт, ОЗХЗ, про американську компанію, що управляє АЕС, заявив Дж.Демерс.

За його словами, співробітники ГРУ "збирали дані про фізичних осіб і організації в Сполучених Штатах, Канаді, Європі". Дж.Демерс зазначив, що метою атак були "дані про здоров'я спортсменів з антидопінгових агентств і спортивних федерацій у різних країнах".

"Іншими цілями цієї змови були хімічні лабораторії Гааги і компанія, що управляє АЕС, тут, в Америці", - додав він.

За його словами, трьом з семи росіян вже раніше висувалися обвинувачення.

"Ці люди обвинувачуються в (...) спробі зламати комп'ютери і мережі в усьому світі. Жертви цих незаконних дій - антидопінгові агентства і організації в США та за їх межами, такі як WADA, USADA, Спортивний арбітражний суд, Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій, ФІФА і ще 34 інших спортивних організацій", - повідомив на прес-конференції Мін'юсту США прокурор Скотт Брейді.

Учасники брифінгу зазначили, що, зокрема, хакери прагнули отримати закриті дані про професійних спортсменів.

Згідно з інформацією Мін'юсту США, "всі люди, яких обвинувачують у скоєнні кібератак, є громадянами Росії: 41-річний Олексій Моренець, 37-річний Євген Серебряков, 32-річний Іван Єрмаков, 30-річний Артем Малишев, 27-річний Дмитро Бадин, які були закріплені за підрозділом 26165, а також інші співробітники ГРУ - 46-річний Олег Сотников, 46-річний Олексій Мінін".

Згідно з версією обвинувачення, І.Єрмаков, А.Малишев і Д.Бадін разом зі спільниками, чиї особи поки не встановлені, використовуючи вигадані імена, через проксі-сервери шукали жертв, розсилали фішингові електронні листи, а також створювали, застосовували і відстежували шкідливі програми.

За даними Мін'юсту США, іноді їм не вдавалося здійснювати кібератаки віддалено, тоді команди співробітників ГРУ з необхідним обладнанням відправлялися до фізичного місцезнаходження цілей. Перебуваючи в безпосередній близькості від об'єкту атаки, співробітники спецслужб за допомогою спеціального обладнання і спільників, які працювали віддалено з Росії, зламували комп'ютерні мережі через з'єднання Wi-Fi. "Після успішних хакерських операцій групи передавали доступ спільникам в Росії для подальшого використання", - повідомляє Мін'юст США.

У Мін'юсті США вважають, що починаючи з 2015 року, після того, як почалася низка резонансних розслідувань, в результаті яких Росію обвинуватили в обході системи антидопінгового контролю, особи, проти яких Мін'юст висунув обвинувачення, почали проводити кібератаки на системи, які використовуються антидопінговими організаціями і пов'язаними з ними посадовими особами. Американська сторона стверджує, що в результаті обвинуваченим вдалося вкрасти особисті дані низки спортсменів, в тому числі, їх медичні дані.

Потім, стверджує Мін'юст, обвинувачені через соцмережі і іншими способами публікували вкрадену інформацію, "у багатьох випадках таким чином, що вона неточно відображала початкові дані". Публікації проводилися від імені хакерського угруповання Fancy Bears.

"Кожному відповідачу пред'явлені обвинувачення по одному пункту обвинувачення в змові з метою шахрайства за допомогою використання комп'ютерів і по одному пункту обвинувачення в змові з метою шахрайства з використанням електронних засобів спілкування та відмивання грошових коштів", - йдеться в прес-релізі. Максимально передбачене покарання за перший злочин становить тюремне ув'язнення на п'ять років, друге - 20 років.

Крім цього, в відношенні А.Моренця, Є.Серебрякова, І.Єрмакової, А.Малишева і Д.Бадіна висунуті обвинувачення в крадіжці особистих даних при обтяжуючих обставинах. Троє з них - І.Єрмаков, А.Малишев і Д.Бадін - обвинувачуються владою округу Колумбія у змові з метою отримання доступу до комп'ютерів американських фізичних і юридичних осіб, пов'язаних з президентськими виборами в 2016 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА