21:20 04.10.2018

Обвинувачені в хакерстві росіяни збиралися поїхати до Швейцарії для кібератаки на хімлабораторію в Шпіц, але не змогли цього зробити

2 хв читати
Обвинувачені в хакерстві росіяни збиралися поїхати до Швейцарії для кібератаки на хімлабораторію в Шпіц, але не змогли цього зробити

Росіяни, яких у США обвинувачують у хакерських атаках, розраховували, що з Гааги відправляться в Шпіц, де їх мішенню мала стати хімлабораторія, в якій проводився аналіз проб, узятих після отруєння в британському Солсбері, повідомив в четвер американський Мін'юст.

"У квітні 2018 року четверо з обвинувачених - О.Моренець, Є.Серебряков, О.Сотников і А.Мінін, використовуючи дипломатичні паспорти, приїхали в Гаагу для здійснення операції, націленої на комп'ютерні системи ОЗХЗ за допомогою використання Wi-Fi з'єднань", - йдеться в прес-релізі відомства.

За даними Мін'юсту США, потім ці чотири людини планували відправитися до Швейцарії, де їх метою мала стати Швейцарська хімічна лабораторія в м.Шпіц, в якій проводилися аналізи проб, пов'язаних з отруєнням в Великій Британії колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля.

Однак, як зазначається, їхні плани були порушені голландської контррозвідкою в той час, коли вони перебували в Нідерландах.

У результаті, згідно з версією Мін'юсту США, О.Моренець і Є.Серебряков залишили частину "компрометуючого" обладнання, яке було поміщено в багажник автомобіля, припаркованого поруч з будівлею ОЗХЗ.

"Дані, отримані в результаті аналізу частини цього обладнання, підтвердили, що його використовували в багатьох місцях у різних країнах світу", - вказується в повідомленні.

У прес-релізі говориться, що діяльність обвинувачених була націлена на "компанії, розташовані в Східному окрузі Пенсильванії і за межами, які представляли інтерес для російського уряду". Серед них - американська електротехнічна компанія Westinghouse Electric Company, яка співпрацювала, зокрема, з Україною.

Раніше в четвер Мін'юст США пред'явив обвинувачення семи співробітникам ГРУ.

"Ми оголошуємо про пред'явлення обвинувачення семи російським військовослужбовцям у порушенні кількох американських кримінальних законів для проведення шкідливої кібердіяльності проти США та їх союзників", - заявив помічник генерального прокурора США Джон Демерс.

Згідно з інформацією Мін'юсту США, "всі люди, яких обвинувачують у скоєнні кібератак, є громадянами Росії: 41-річний Олексій Моренець, 37-річний Євген Серебряков, 32-річний Іван Єрмаков, 30-річний Артем Малишев, 27-річний Дмитро Бадин, які були закріплені за підрозділом 26165, а також інші співробітники ГРУ - 46-річний Олег Сотников, 46-річний Олексій Мінін".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА