12:42 05.10.2018

Нобелівську премію миру присудили конголезькому медику Муквеге та іракській правозахисниці Мурад

2 хв читати
Нобелівську премію миру присудили конголезькому медику Муквеге та іракській правозахисниці Мурад

 Нобелівську премію миру 2018 року присуджено лікарю-гінекологу Денису Муквеге (Демократична Республіка Конго) і правозахисниці Надії Мурад (Ірак) за зусилля, спрямовані на те, щоб покласти край використанню сексуального насильства як зброї під час збройних конфліктів.

Про це в п'ятницю оголосили в норвезькому Нобелівському комітеті.

"Лауреат Нобелівської премії за мир Денис Муквеге - це діяч, який присвятив своє життя захисту осіб, які зазнали сексуального насильства під час військових дій. Лауреат Надя Мурад - людина, яка розповіла про насильство щодо себе та інших", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому в Twitter Нобелівського комітету.

Д.Муквеге - конголезький гінеколог, кавалер Ордена Почесного легіону. Найбільше відомий як засновник і директор госпіталю Панзі, в якому надають медичну допомогу жінкам, які стали жертвами групових зґвалтувань.

Д.Муквеге в 2008 році став лауреатом премії ООН із прав людини. У 2014 році від керівництва Європейського Союзу Д.Муквеге отримав премію імені Сахарова за свою роботу з реабілітації жінок-жертв сексуального насильства.

Н.Мурад народилася в 1993 році, активно займається правозахисною діяльністю. Кілька разів була удостоєна значущих премій і нагород. Зокрема, в 2016 році отримала премію Андрія Сахарова за свободу думки та премію імені Вацлава Гавела з прав людини.

Вона представниця народу єзидів - етнічної меншини, що проживає на півночі Іраку. У 2014 році вона стала однією з жертв переслідувань єзидів з боку терористичного угрупування "ІД" (заборонене в РФ).

"Надя Мурад сама стала жертвою військових злочинів. (...) У серпні 2014 року "Ісламська держава" почала здійснювати жорсткі та систематичні атаки на села в окрузі Синджар, націлені на знищення населення єзидів. У селі Наді Мурад бойовики вбили кілька сотень людей. Молодих жінок, зокрема дітей, було викрадено, їх тримали як секс-рабинь. (...) Н.Мурад була однією з 3 тис. дівчат і жінок, які стали жертвами зґвалтувань і жорстокого поводження з боку бойовиків "ІД", - йдеться в прес-релізі Нобелівського комітету.

У повідомленні наголошується, що після трьох місяців полону Н.Мурад вдалося втекти, після чого вона надала широкого розголосу всьому, що їй довелося пережити. У 2016 році у віці 23 років її призначили послом доброї волі ООН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА