20:03 05.10.2018

Президент Білорусі розкритикував уряд за експеримент щодо заборони продажу алкоголю вночі

3 хв читати
Президент Білорусі розкритикував уряд за експеримент щодо заборони продажу алкоголю вночі

Президент Білорусії Олександр Лукашенко вважає "без клепки в голові" і неефективним рішення про заборону продажу алкогольних напоїв у нічний час у низці міст країни.

"Свого часу піднімалося це питання, і я категорично заборонив без мого відома торкатися цієї проблеми. Ми ж кілька разів переживали це, починаючи від заборони і вирубки виноградної лози", - сказав О.Лукашенко журналістам, відвідуючи навчальний полігон в Івацевичському районі (Брестська область) в п'ятницю.

Главу держави цитує його прес-служба.

"Я ж пам'ятаю, як проводили комсомольські весілля "без спиртного": ставили чайник, а туди наливали вино, горілку. І начальники, і підлеглі, і партійні діячі пили і посміхалися під час цих безалкогольних законів", - продовжив Лукашенко.

Він звернув увагу, що заборону на продаж спиртного в нічний час обійде будь-який бажаючий. "Це було на моїх очах: коли було заборонено. У працівників органів влади в районі, прокурорів, міліції не було проблем: вони закуповували і навіть перепродавали. Нам це треба? Нам треба, щоб таксисти продавали це спиртне?" - запитав президент.

"І справа тут не в бюджеті, хоча це теж важливо", - зазначив глава держави.

О.Лукашенко уточнив, що заборона рекомендована урядом як експеримент після звернення міліції. "Який експеримент? Його проводять, якщо не знаєш, що буде на виході, щоб спробувати. Але ми ж це сповна спробували. Це нерозумне рішення уряду у вигляді експерименту. Напевно, щоб догодити міліції", - сказав він.

"Міліцію я попередив. Вона має працювати в тих соціально-економічних умовах, які складаються в державі", - додав президент.

Як повідомлялося, в Мінську було прийнято рішення в якості експерименту заборонити продаж алкогольних напоїв у нічний час на рік, починаючи з 1 жовтня 2018 року. Аналогічні рішення були прийняті в окремих регіонах республіки.

Однак вже 2 жовтня О.Лукашенко розпорядився протягом доби скасувати ці обмеження. В адміністрації президента пояснили, що продиктовано це тим, що боротися з пияцтвом і алкоголізмом "необхідно не подібними однобокими заборонами, які на практиці замість очікуваного позитивного результату обертаються зростанням тіньового ринку та кримінальної сфери, в тому числі збільшенням пропозиції контрафактної продукції". "Рішення існуючої проблеми має носити комплексний характер з головним упором на заходи профілактичного та виховного характеру, формування моди на здоровий спосіб життя", - підкреслили в адміністрації.

МВС республіки неодноразово пропонувало обмежити продаж алкогольних напоїв, вказуючи на взаємозв'язок між їх вживанням і вчиненням злочинів.

Раніше відомство інформувало про роботу над проектом указу президента, яким, зокрема, пропонується встановити єдиний час реалізації алкогольної продукції - з 9.00 до 23.00. Окрім того, МВС пропонує збільшити вік, з якого дозволено купувати алкоголь.

Разом з тим О.Лукашенко неодноразово наголошував, що сам він "не є прихильником будь-яких заборон, і, швидше за все, ніякі заборони додатково на реалізацію спиртного ми вводити не будемо".

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА