20:33 05.10.2018

Лауреати Нобелівської премії миру присвятили свою нагороду жертвам сексуального насильства

2 хв читати
Лауреати Нобелівської премії миру присвятили свою нагороду жертвам сексуального насильства

Лауреати Нобелівської премії миру 2018 року, медик з Демократичної Республіки Конго Денис Муквеге і правозахисниця з Іраку Надя Мурад, присвятили свою нагороду жінкам, які стали жертвами сексуального насильства, передають у п'ятницю західні ЗМІ.

Виступаючи на прес-конференції біля дверей своєї лікарні в місті Букаву в ДР Конго, Муквеге заявив, що присвячує Нобелівську премію миру жінкам, які "кожного дня стикаються з насильством".

"Ця Нобелівська премія - визнання страждань і нездатності належним чином відшкодувати (втрати - ІФ) жінок, які стають жертвами зґвалтувань і сексуального насильства в країнах у всьому світі", - сказав він.

Колишня полонянка "Ісламської держави" Надя Мурад, що розділила з Муквеге цю нагороду, також присвятила її меншинам і жертвам сексуального насильства.

"Я поділяю цю нагороду з усіма єзидами, з усіма іракцями і курдами, а також з усіма меншинами і з тими, хто пережив сексуальне насильство", - наводять ЗМІ слова з поширеної в п'ятницю заяви Мурад.

У п'ятницю Нобелівська премія миру була присуджена лікарю-гінекологу Муквеге і правозахисниці Мурад (Ірак) за зусилля, спрямовані на те, щоб покласти край використанню сексуального насильства в якості зброї під час збройних конфліктів.

Муквеге найбільше відомий як засновник і директор госпіталю Панзі, в якому надають медичну допомогу жінкам, які стали жертвами групових згвалтувань.

Мурад народилася в 1993 році, активно займається правозахисною діяльністю. Кілька разів була удостоєна значущих премій і нагород. Вона представниця народу єзидів - етнічної меншини, що проживає на півночі Іраку. У 2014 році вона постраждала від переслідувань єзидів з боку терористичного угрупування ІД.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА