07:27 07.10.2018

Сенат США затвердив кандидатуру Бретта Кавано на пост судді Верховного суду

3 хв читати
Сенат США затвердив кандидатуру Бретта Кавано на пост судді Верховного суду

Сенатори США більшістю голосів підтримали запропоновану президентом США кандидатуру Бретта Кавано на пост судді Верховного суду, повідомляють в суботу американські ЗМІ.

На підтримку Бр.Кавано проголосували 50 сенаторів, проти - 48 сенаторів.

У п'ятницю відбулося ключове процедурне голосування, за підсумками якого сенатори погодилися припинити обговорення кандидатури і перейти до наступного етапу процедури затвердження Б.Кавано - фінального голосування.

Видання "Гілл" зазначає, що це перший випадок з 1881 року, коли в США член верховного суду проходить затвердження з таким великим трудом: тоді Стенлі Меттьюз був затверджений суддею, отримавши в сенаті 24 голоси "за" і 23 - "проти".

Видання підкреслює, що голосування в суботу стало великою перемогою республіканців в цілому і президента США Дональда Трампа, зокрема, перед листопадовими проміжними виборами.

За припинення дебатів виступив 51 сенатор, тоді як 40 проголосували "проти".

Глава сенатського юридичного комітету США Чак Грасслі раніше на цьому тижні заявив, що розраховує на затвердження Б.Кавано 6 жовтня. Він також запевнив, що повністю впевнений у високій кваліфікації кандидата.

"Я думаю, він має бути затверджений на голосуванні в суботу", - сказав сенатор-республіканець.

У середині вересня газета "Вашингтон пост" опублікувала заяву жінки на ім'я Крістін Блейз Форд, в якій вона розповіла, що під час навчання в старшій школі в 1980-і роки Б.Кавано на вечірці намагався зняти з неї одяг і закрив їй рот рукою, коли вона спробувала закричати. Вона стверджувала, що в момент інциденту Б.Кавано був п'яний. Б.Кавано обвинувачення відкидає.

10 липня 2018 року Д.Трамп висунув кандидатуру Б.Кавано на посаду судді Верховного суду США. До 30 липня цей пост офіційно займав Ентоні Кеннеді, який пропрацював членом суду 30 років. У червні 82-річний юрист подав у відставку.

Суперечки навколо кандидатури Б.Кавано відображають боротьбу між консерваторами і лібералами за контролем над Верховним судом.

Суд складається з дев'яти осіб. До відставки Е.Кеннеді він складався з п'яти суддів, призначених президентами-республіканцями і чотирьох суддів, призначених президентами-демократами. Четверо суддів вважалися прихильниками консерваторів (республіканців), четверо - лібералів (демократів). Е.Кеннеді займав кілька відокремлену позицію. Як правило, він був на боці консерваторів, забезпечуючи їм більшість у Верховному суді, однак періодично все ж переходив на бік лібералів.

Б.Кавано вважається послідовним прихильником консерваторів і їх трактування американських законів. Таким чином, у разі його затвердження, в суді буде п'ять суддів-консерваторів і чотири судді-ліберала. Це забезпечить важливу підтримку республіканцям і особисто президенту США Дональду Трампу.

Одна з найважливіших функцій Верховного суду - визначення того, чи відповідає той чи інший законодавчий акт конституції США. При цьому судді-консерватори, на відміну від лібералів, як правило, виступають проти вільного трактування положень конституції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА