07:50 08.10.2018

Звернення Януковича Путіну від 1 березня 2014 року з підписом знаходиться в офіційному архіві Радбезу ООН

3 хв читати
Звернення Януковича Путіну від 1 березня 2014 року з підписом знаходиться в офіційному архіві Радбезу ООН

Колишній постійний представник України в ООН Юрій Сергєєв зазначає, що оригінал звернення екс-президента України Віктора Януковича президенту РФ Володимиру Путіну від 1 березня 2014 року з проханням використовувати Збройні сили РФ для відновлення "законності та правопорядку" в Україні перебуває в офіційному архіві Ради безпеки ООН.

"Те, що отримав Чуркін (екс-постпред РФ в ООН Віталій Чуркін - ІФ) з підписом (В.Януковича - ІФ), воно в офіційному архіві Ради безпеки (ООН - ІФ). Коли почався судовий розгляд, і прокуратура зажадала цей лист офіційно від Ради безпеки ООН, наскільки я знаю, вони його отримали в тому вигляді, в якому він був переданий (в Радбез ООН - ІФ) ", - сказав він в ефірі програми "Гордон" на телеканалі "112 Україна" в неділю ввечері.

Ю.Сергєєв вказав, що "це не лист, а звернення". "Тому що потім почалися спекуляції, що ніякого листа не було. З точки зору лінгвістичної, так, це не був лист, це було звернення Путіну. Текст був простий, що в Україні "антиконституційний переворот", проблеми, потрібно навести порядок і просить ввести війська. Більше ніяких текстів, звернень, листів Чуркін на засіданнях Радбезу ООН ніколи не демонстрував. Водночас, як зараз кажуть про ще якісь документи, де він нібито просив про миротворців, а не про армію (Збройних силах РФ - ІФ)" , - підкреслив він.

Дипломат нагадав, що лист В.Януковича було зачитано Чуркіним 3 березня 2014 року на засіданні Радбезу ООН і продемонстровано усім учасникам. "Чуркін показував цей лист метрах у десяти від мене. Потім я бачив цього листа в копії, яку ми отримали в секретаріаті в перекладі. Мої співробітники, яких я відправив, в секретаріаті зробили фотокопію, сфотографували, і це всі 3 березня ввечері зі своїм коментарем ми відправили до Києва, щоб там приймали якісь з цього приводу рішення", - розповів він.

Ю.Сергєєв зазначив, що схоже звернення "глави Ради міністрів самопроголошеної республіки Крим" Сергія Аксьонова до В.Путіна з проханням захистити жителів півострова, на підставі якого Рада Федерації РФ 1 березня 2014 року надала дозвіл на використання Збройних сил РФ на території України, "надійшло в ООН постфактум".

"Воно було проголошено 1 березня 2014 року, коли "зелені чоловічки" вже були на місці. Вся наша робота почалася 26 лютого, коли щось стало відомо. 27 лютого стало зрозуміло, що щось треба робити. Тоді я ініціював засідання Ради безпеки ООН. Це була моя ініціатива, нового уряду ще не було, але щось потрібно було робити. 28 лютого відбулось закрите засідання Радбезу ООН, воно ніде не афішувалося. Я тоді там сказав про агресію, тому що елементи агресії вже були. І Аксьонова ще не було, Чуркін нічого не говорив про Аксьонова", - пояснив Сергєєв.

Дипломат підкреслив, що рішення Ради Федерації РФ приймалося, коли агресія РФ проти України вже була. "Йде засідання (Ради безпеки ООН - ІФ), яке я теж скликав. Йде обговорення, виступає посол Чуркін, зачитує звернення Аксьонова та каже, що за наявною інформацією це звернення підтримує і президент Янукович. Але тексту 1 березня не було. 2 березня не було жодних рухів. 3 березня росіяни користуються моїм пунктом порядку денного, за мого листа, вони скликають Радбез ООН, де хотіли зробити сенсацію - зачитати звернення Януковича, що і сталося", - зазначив він.

Екс-посол України в ООН вважає, що оскільки 1 березня позиція С.Аксьонова, як людини з незрозумілим статусом, була розкритикована в Радбезі ООН, то з'явилося дане звернення В.Януковича для виправдання Росією своїх дій щодо України.

Як відомо, звернення В.Януковича до В.Путіна від 1 березня 2014 роки є одним з головних доказів проти екс-президента України у справі про держзраду, яке розглядається в Оболонському районному суді Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА