13:14 08.10.2018

САП передала до суду обвинувальний акт стосовно Труханова

3 хв читати
САП передала до суду обвинувальний акт стосовно Труханова

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно одеського міського голови Геннадія Труханова та інших чиновників Одеської міської ради за фактом заволодіння коштами міського бюджету під час купівлі будівель ВАТ "ХК "Краян".

"Дії всіх співучасників кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене за попередньою змовою групою осіб"). Крім того, колишнього директора приватної компанії-продавця будівлі обвинувачують також у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.205 і ч.2 ст.15, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України (фіктивне підприємництво та замах на легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом)", - йдеться в повідомленні САП на сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

За інформацією прокуратури, мер Одеси в період із липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовими особами Одеської мерії та приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 185 млн грн.

"Корупційну схему, за версією обвинувачення, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завідомо завищеною вартістю. В подальшому сплачені кошти ймовірно планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановлено, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області", - йдеться в повідомленні.

У САП зазначили, що у рамках кримінального провадження на суму понад 92 млн грн сплачених бюджетних коштів накладено арешт, їх передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Як повідомлялося, у вересні 2016 року Одеська міськрада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу держпідприємства "Завод "Краян", за 185 млн грн у приватної структури, яка, у свою чергу, на початку 2016 року заплатила за цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, 11,5 млн грн.

Отримані від мерії 185 млн грн фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності. Однак детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури запобігли цій спробі й домоглися накладення арешту на рахунки компанії-продавця будівлі.

14 лютого 2018 року Г.Труханова та його заступника Павла Вугельмана затримали в Міжнародному аеропорту "Бориспіль" за підозрою в заволодінні коштами місцевого бюджету шляхом зловживання службовим становищем із придбання та передання в комунальну власність приміщень колишнього заводу "Краян".

За результатами розслідування було повідомлено про підозру кільком посадовим особам Одеської міськради, керівникам і засновникам деяких підприємств за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння коштами шляхом зловживання службовим становищем), ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво), ч.3 ст.209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом).

16 лютого Солом'янський районний суд Києва не задовольнив клопотання антикорупційних органів про арешт Г.Труханова з альтернативою застави в 50 млн грн і відпустив його на поруки народного депутата Дмитра Голубова (фракція "БПП").

У березні Солом'янський районний суд Києва відновив арешт 185 млн грн, які були сплачені з міського бюджету Одеси за будівлю ВАТ ХК "Краян", і ухвалив рішення про їх передання в управління АРМА.

31 травня детективи НАБУ відкрили восьми підозрюваним у справі та їхнім захисникам матеріали досудового розслідування для ознайомлення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА