16:47 08.10.2018

Обвинувачення не зазначає, пособником кого був Янукович, а його звернення до Путіна було лише "пропозицією"

3 хв читати
Обвинувачення не зазначає, пособником кого був Янукович, а його звернення до Путіна було лише "пропозицією"

Адвокат обвинуваченого у справі про держзраду Віктора Януковича Олександр Горошинський під час судових дебатів зазначив, що прокуратура в обвинувальному акті не зазначає, пособником кого був екс-президент України, а його звернення до президента Росії Володимира Путіна було лише "пропозицією" вивчити можливість використання Збройних сил РФ в Україні, що неможливо без рішення парламенту.

"За формулюванням обвинувачення клієнту ставиться пособництво у скоєнні певних дій. Водночас в обвинувальному акті нічого не йдеться про процесуальний статус і долю інших учасників, зокрема, організаторів, виконавців. В обвинувальному акті ми не бачимо, пособником кого він був. Ми знаємо лише, що є якісь кримінальні правопорушення, виділені в окреме провадження", - сказав він під час свого виступу в дебатах в Оболонському районному суді Києва в понеділок.

О.Горошинський вважає, що якщо цю справу розглядали за процедурою спеціального (заочного) провадження, то варто розглядати питання всіх учасників в одному кримінальному провадженні, а отже, на його думку, суд позбавлений можливості встановити, в чому полягає пособництво В.Януковича в цій справі.

Адвокат також зазначив, що неясним є і статус В.Януковича на момент його звернення до В.Путіна від 1 березня 2014 року, визнає сторона обвинувачення, що він був президентом, чи не визнає. "Якщо президент звертається з проханням використовувати Збройні сили (РФ - ІФ), то це легітимізує Верховна Рада і закони України. Отже, звернення можна оцінити як висловлену Віктором Януковичем пропозицію відповідно до ст. 7 Договору про дружбу і співробітництво (між Україною і РФ від 31 травня 1997 року - ІФ)", - стверджує він.

О.Горошинський наголосив, що згідно з текстом обвинувального акта агресія РФ сталася за часом раніше, ніж було здійснено якісь дії з боку В.Януковича, оскільки у формулюванні обвинувачення "виписано, що агресія РФ проти України починається з 20 лютого 2014 року".

Захисник В.Януковича звернув увагу на те, що суд ще не визнав представників влади та посадових осіб Російської Федерації такими, що скоїли злочини. "Як можна судити людину, не знаючи долі людей, яким він нібито допомагав?" - сказав він.

Крім того, О.Горошинський задається питанням, чи можна говорити про те, що Збройні сили РФ "було запрошено" для використання на території України з урахуванням постійного перебування Чорноморського флоту РФ на території Автономної Республіки Крим.

Він також зачитав текст звернення В.Януковича на адресу В.Путіна від 1 березня 2014 року і знову акцентував на позиції сторони захисту, що екс-президент звертався до влади РФ "з пропозицією провести двосторонні консультації, передбачені "великим договором" від 1 травня 1997 року, обговорити ситуацію в Україні та можливості використання окремих підрозділів Збройних сил РФ, що дислокуються в Україні, з метою відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності та захисту населення України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА