07:25 11.10.2018

Київ подав заявку на проведення бієнале сучасного мистецтва Manifesta у 2022 році

2 хв читати
Київ подав заявку на проведення бієнале сучасного мистецтва Manifesta у 2022 році

Київ подає заявку на прийняття відомого європейського кочового бієнале сучасного мистецтва - Manifesta, повідомила прес-служба мера Києва.

"Київський міський голова Віталій Кличко підписав лист-заявку на прийняття в столиці України знаменитого бієнале сучасного мистецтва Manifesta. У разі схвалення заявки, бієнале відбудеться в 2022 році і забезпечить Києву додатково не менше 200 тис. туристів з різних країн світу", - сказано в повідомленні на сайті Київської державної адміністрації в середу.

В інформації зазначається, що Manifesta має надзвичайну популярність і репутацію сміливої експериментальної культурної події.

"Бієнале почали в Голландії після падіння Берлінської стіни. Метою було створення форуму для сучасного мистецтва, яке б відображало тенденції в Європі краще, ніж це робили консервативні художні виставки. Бієнале змінює своє місце розташування кожні два роки, навмисно уникаючи домінуючих центрів художнього виробництва. "Кочовий" статус виставки працює як страховка від корумпованості і дозволяє залучити представників молодого європейського мистецтва", - відзначили в КМДА.

Заступник голови столичної мерії В'ячеслав Непоп підкреслив, що проведення Manifesta в Україні підкреслить статус Києва як культурного центру Європи.

"Ми створимо додаткову платформу для діалогу вітчизняних і зарубіжних художників, зможемо представити національні художні досягнення і практики, а також розвинути напрямок подієвого туризму", - заявив він.

Подачу заявки ініціював Український інститут - державна установа, яка представляє Україну за кордоном.

За словами директора Департаменту культури КМДА Діани Попової, Київ уже довів свою здатність приймати масштабні європейські події на зразок Євробачення і Фіналу Ліги чемпіонів. "Тому будемо щасливі приймати один з найважливіших європейських форумів сучасного мистецтва в столиці України", - сказала чиновниця.

Популярність Manifesta забезпечується масштабною програмою, яка включає не тільки виставку робіт, а й освітні заходи - семінари, дискусії, публікації. Заходи в рамках Manifesta розтягуються в часі на два і більше років, утримуючи увагу любителів сучасного мистецтва в обране місце проведення бієнале.

У 2016 році в бієнале в Цюріху брали участь 150 художників, а подію висвітлювали 1400 журналістів. У період проведення Manifesta 33,6% гостей Цюріха приїхали цілеспрямовано на бієнале. В цілому ця арт-подія принесла Цюріху інвестицій на 21,2 млн швейцарських франків.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА