20:35 11.10.2018

Вселенський патріарх розпочав надання автокефалії Українській церкві - рішення синоду Константинополя

2 хв читати
Вселенський патріарх розпочав надання автокефалії Українській церкві - рішення синоду Константинополя

Вселенський патріархат продовжує процедуру надання томосу Українській церкві, повідомив представник Константинополя.

"Перше - підтвердити вже прийняте рішення, що Вселенський патріархат переходить до надання автокефалії Українській церкві", - сказав представник Константинополя, митрополит Гальський Еммануїл журналістам у четвер після засідання синоду, зачитавши заяву головного секретаря Вселенського патріархату за підсумками засідання синоду в четвер.

Другим пунктом у рішенні синоду значиться: "Відновити, на цей момент, ставропігію Вселенського патріархату в Києві, одну з його багатьох ставропігій в Україні, що існували тут завжди".

Третім пунктом у рішенні синоду зазначено, що після розгляду апеляції глав УПЦ-КП Філарета (Денисенка) та УАПЦ Макарія (Малетича), а також їхніх послідовників, які "опинилися в розколі не через догматичні причини", ... "вищезазначених було канонічно відновлено до їх ієрархічного або священицького сану, і їхніх вірян було повернуто до спілкування з Церквою".

Четвертим пунктом зазначено визнання незаконною анексію Київської митрополії Константинопольського патріархату Російською православною церквою в 1686 році, а п'ятим - застереження від незаконного захоплення церков і монастирів в Україні в результаті зазначених рішень.

Синод постановив "скасувати юридичну силу синодального листа 1686 року, виданого виходячи з обставин того часу, що надало Московському патріарху право через ікономію призначати митрополита Київського, обраного собором духовенства і мирян його єпархії, яка згадуватиме Вселенського патріарха в ролі Першого ієрарха на будь-якому святкуванні, проголошуючи та підтверджуючи свою канонічну залежність від Константинопольської материнської церкви".

Синод також звернувся "до всіх сторін із закликом уникати привласнення церков, монастирів та інших об'єктів, а також будь-якого іншого акту насильства в Україні й так, як це заповідав Христос, зробити все з любов'ю і миром".

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос про єдину помісну православну церкву в Україні, й закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу про автокефалію.

Священний синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України й вирішив розпочати процедуру, необхідну для надання автокефалії УПЦ.

31 серпня голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив, що Вселенський патріарх Варфоломій під час зустрічі з главою РПЦ патріархом Кирилом у Стамбулі повідомив про рішення надання УПЦ автокефалії, а також про те, що наразі це рішення імплементується.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА