19:42 11.10.2018

Порошенко: Заклики захопити лавру, монастир або храм можуть бути тільки від московської агентури, щоб розпалити в Україні релігійну війну

2 хв читати
Порошенко: Заклики захопити лавру, монастир або храм можуть бути тільки від московської агентури, щоб розпалити в Україні релігійну війну

Президент України Петро Порошенко заявляє, що питання про приєднання до єдиної помісної Української православної церкви - це питання вільного вибору для кожного вірянина, і ніхто не примушуватиме переходити в неї силоміць.

"У нас не було, немає і не буде державної церкви. І в освячену томосом Українську православну церкву теж ніхто нікого не "запрошуватиме" силоміць. Ще раз наголошую - це питання вільного вибору для кожного віруючого. Спільне творення незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, для протистояння, для насильства. Ми цього точно не маємо допустити", - сказав П.Порошенко у відеозверненні з нагоди надання томосу Українській православній церкві в четвер увечері.

За словами президента України, створення єдиної Української православної церкви - це шлях до миру, взаєморозуміння й об'єднання.

"Тільки-но де побачите людей, які закликатимуть узяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то – московська агентура. Бо мета Кремля – розпалити в Україні релігійну війну.  І це точно не мій план, не план українського народу й не план української держави", - сказав президент.

Він також наголосив, що держава Україна поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка збереже вірність РПЦ.

"Для нас власна церква – це гарантія нашої духовної свободи... Я гарантую, що держава Україна поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність із Російською православною церквою (РПЦ)", - сказав президент.

Водночас він наголосив, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, "які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину українську православну помісну церкву".

"Сьогодні я вже можу сказати, що звернення до Вселенського патріарха з проханням надати автокефалію підтримала і група єпископів УПЦ Московського патріархату. Вони витримали тиск, шантаж, погрози й залякування, але звернулися зі своїми підписами до Вселенського патріарха. І це варто визнання", - сказав президент.

П.Порошенко також подякував патріарху Філарету і всім ієрархам УПЦ Київського патріархату, митрополиту Макарію і єпископам УАПЦ " за виявлений дух єдності та за одностайне звернення до Вселенського патріарха".

"Вітаю обох предстоятелів із тим, що з них сьогодні нарешті знято усі московські звинувачення. Владик визнано канонічними єпископами", - сказав президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА