15:16 12.10.2018

КС визнав неконституційним нерозгляд органами влади звернень недієздатних осіб

2 хв читати
КС визнав неконституційним нерозгляд органами влади звернень недієздатних осіб

Конституційний Суд України (КС) визнав неконституційними положення закону, за яким звернення недієздатних осіб до органів державної влади та місцевого самоврядування не розглядаються.

Як повідомляє в п'ятницю відділ комунікації КС і правового моніторингу, таке рішення суд ухвалив за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Основному закону окремих положень ч. 2 ст. 8, другого речення ч. 4 ст. 16 закону України "Про звернення громадян" (справа про звернення осіб, визнаних судом недієздатними).

Суд визнав неконституційними положення, згідно з якими не розглядаються звернення осіб, визнаних судом недієздатними, а також звернення зі скаргою в інтересах недієздатних осіб лише їхніми законними представниками.

Конституційний Суд, ухвалюючи рішення, виходив із того, що за законодавчого регулювання є неприпустимим введення положень, відповідно до яких посадові особи органів влади та органів місцевого самоврядування не розглядають будь-які звернення осіб лише на підставі визнання їх недієздатними згідно з рішенням суду.

У своєму рішенні КС наголошує, що підставою нерозгляду звернень може бути недотримання змісту і форми звернення, що стосується всіх.

"Визнання фізичної особи судом недієздатною не означає автоматичного позбавлення її правоздатності – здатності мати права та обов’язки у відповідних сферах правовідносин, зокрема передбаченого ст. 40 Конституції України права на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб", - йдеться в повідомленні відділу комунікації суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

G7 закликає КНР вплинути на РФ у зв'язку з агресією проти України

Обсяг вивантаження зерна в портах Великої Одеси знизився через обстріли припортової інфраструктури - УЗ

Ми побачили зрушення в питанні розблокування допомоги від США - Шмигаль

У Дніпрі суботу оголошено днем жалоби за загиблими

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА