11:05 14.10.2018

Зала пам'яті захисників України відкрилася в Міністерстві оборони

3 хв читати
Зала пам'яті захисників України відкрилася в Міністерстві оборони

У Міністерстві оборони України за участю керівництва країни відкрилася в неділю Зала пам'яті захисників України.

На церемонії були присутні родичі загиблих захисників України, президент України Петро Порошенко, секретар РНБО Олександр Турчинов, прем'єр-міністр Володимир Гройсман, члени уряду, духовенство.

"Сьогодні ми з вами започатковуємо нову традицію — новий ритуал поминання українських героїв, які віддали своє життя для того, щоб жив український народ. Не випадково, що ця традиція починається у Свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисника України 14 жовтня", - сказав П.Порошенко.

Президент зазначив, що завдяки українським воїнам український народ є і буде. "Це завдяки їм український народ є і буде. Це завдяки їм була зупинена російська агресія, яка так зухвало почалася. Це завдяки їм Київ, Дніпро, Львів сотні наших міст та десятки тисяч сіл та селищ мають можливість жити мирним життям", - сказав він.

"Не забудемо і не пробачимо агресору", - підсумував П.Порошенко.

Як повідомляє прес-служба президента, Залу пам'яті захисників України створено для вшанування пам'яті військовослужбовців Збройних сил України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України в 1992-2018 роках.

На початку церемонії Глава держави з дружиною поклали квіти до Пам'ятного дзвону і вшанували пам'ять загиблих. Петро і Марина Порошенки висловили слова співчуття і підтримки рідним загиблого Героя-солдата Михайла Рибака. М.Рибак помер 14 жовтня 2014 року у Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону (м. Одеса) від важких поранень, отриманих в бою 22 травня 2014 року поблизу міста Волновахи Донецької області.

Указом президента України М.Рибак нагороджений орденом "За мужність" III ступеня посмертно.

Зала пам'яті була споруджена за безпосередньої підтримки П.Порошенка. Це перший і єдиний великий меморіальний проект в Україні за роки збройного протистояння російській агресії. На стінах поміщені таблички з прізвищами військовослужбовців Збройних сил України, які загинули протягом 1992-2018 років. Загалом 2532 таблички.

Біля меморіалу облаштовані церемоніальний майданчик із Дзвоном пам'яті і Стелою, в яку вмонтовані осколки снарядів. Щоденний поминальний ритуал буде здійснюватися ударами в дзвони, залежно від кількості загиблих цього дня.

У середині Зали пам'яті, на спеціальному подіумі, розміщена Книгу пам'яті з іменами загиблих. Структура Книги побудована за принципом календаря: один розворот - один день, де згадуються всі загиблі в цей день за всі роки. Наразі 32 розвороти (32 дні) залишаються порожніми. В усі інші дні Збройні сили України несли бойові втрати.

У свою чергу міністр оборони зазначив, що ритуал проводитиметься щодня о 08.45: "У залі лежить Книга пам'яті, в якій на кожній сторінці записані прізвища та обставини, як загинув військовий. За прізвищем будемо згадувати кожного в той день, коли він загинув. Після того, як ми назвали прізвище, буде удар дзвону".

"Чому на території Міністерства оборони? Це моє рішення. Було ухвалено, щоб всі офіцери, генерали, міністри, які працюють в цій залі щоранку, коли приїжджають на роботу, розуміли до чого можуть призвести... неправильні рішення", – зазначив С.Полторак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА