13:16 17.10.2018

Керівник САП критикує НАБУ за відсутність результату у справі ПриватБанку

2 хв читати
Керівник САП критикує НАБУ за відсутність результату у справі ПриватБанку

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький критикує Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) за відсутність результату у справі ПриватБанку.

"Справа ПриватБанку - розслідується півтора року. Я хочу бачити результат. Але не бачу. Хоча там - 68 детективів НАБУ в групі. Що вони роблять - не знаю. Вказівки прокурора, які були дані ще в лютому, досі не виконані детективами. Станом на зараз я не знаю, хто винен у цій справі. Або Нацбанк, або колишні акціонери?", - сказав Н.Холодницький в інтерв'ю газеті "Голос України" у середу.

За його словами, доказову базу у справі ПриватБанку ще не зібрано.

"Потрібно зібрати доказову базу. І основне питання - куди поділися гроші, які були виділені НБУ для рефінансування? Рух коштів, куди пішли, де розчинилися. Для цього потрібно залучати експертів, сидіти день і ніч лише над цією справою. А у нас півтора року - лише видимість роботи", - сказав Н.Холодницький.

Уряд України за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Як повідомлялося, залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації наприкінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у $5,5 млрд.

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти колишніх власників банку І. Коломойського, Г. Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які імовірно їм належать або перебувають під їхнім контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму понад $2,5 млрд.

Коломойський прогнозує, що розгляд Високим судом Лондона справи по суті відбудеться не раніше 2020 року.

Раніше всі компанії-відповідачі фігурували в постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, згідно з якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії ПриватБанку в рамках розслідування про заволодіння кредитами рефінансування Національного банку України (НБУ) на суму 19 млрд грн.

Згідно з даними НБУ, на 1 червня 2018 року Приватбанк за розміром чистих активів посідав 1-е місце (258,376 млрд грн) серед 84 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА