13:39 17.10.2018

У ВР хочуть усунути негатив "поправки Лозового", але не для справ антикорупційних органів - НАБУ

3 хв читати
У ВР хочуть усунути негатив "поправки Лозового", але не для справ антикорупційних органів - НАБУ

У Національному антикорупційному бюро України побоюються, що парламент скасує "поправку Лозового" лише частково, залишивши складну процедуру організації експертиз в антикорупційних кримінальних провадженнях.

"Внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, передбачених законопроектом №8336, усуває недоліки так званих поправок Лозового при призначенні експертиз практично в усіх провадженнях, крім тих, розслідування яких здійснюють детективи Національного антикорупційного бюро України", - йдеться в повідомленні НАБУ, розміщеному на сайті бюро.

У відомстві також зазначають, що запропоновані нововведення можуть поставити під загрозу незалежність НАБУ й ускладнити притягнення винних у топ-корупції осіб до кримінальної відповідальності.

Як наголошується в повідомленні, законопроект (№8336), який головний комітет розгляне на своєму засіданні в середу, передбачає можливість сторонам кримінального провадження самостійно залучати експертів.

Водночас він залишає обов'язок сторони обвинувачення звертатися з клопотанням до слідчого судді в разі необхідності проведення експертизи відео-, звукозапису, почеркознавчої, лінгвістичної, економічної або товарознавчої експертизи (якщо вартість об'єкта в 200 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

НАБУ наголошує, що це саме ті види експертиз, проведення яких необхідне в розслідуваннях корупційних кримінальних правопорушень, які підслідні детективам бюро та прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Тобто під приводом "полегшити негативні наслідки "поправок Лозового" та декларуючи наміри боротися з корупцією в державі, окремі політики вносять на розгляд парламенту законопроект, який практично унеможливлює таку боротьбу і зводить нанівець попередні досягнення бюро", - зазначено в повідомленні.

Крім того, НАБУ вбачає небезпеку створення Єдиного державного реєстру судових експертиз у тому, що може бути загроза розголошення таємниці попереднього розслідування.

Занепокоєння антикорупційного відомства викликає і пропозиція заборонити допити як свідка експерта, який підготував висновок у провадженні.

"Національне бюро вважає неприйнятними запропоновані зміни до законодавства й закликає парламентаріїв повною мірою скасувати норми, які унеможливлюють ефективні розслідування корупційних злочинів", - зазначає НАБУ.

Верховна Рада 3 жовтня 2017 року затвердила законопроект про внесення змін до низки кодексів, запустивши судову реформу. Ініціативу в цілому затвердили з урахуванням поправки №109 народного депутата Андрія Лозового (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), яка пропонувала змінити низку статей КПК.

Це зміни викликали резонанс. Вони, зокрема, передбачають обов'язкове отримання санкції суду на проведення експертиз у кримінальних провадженнях.

Крім того, згідно з поправкою О.Лозового, в разі відмови судді у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння слідчий або прокурор не мають права повторно звертатися з проханням до судді про санкції на обшук, якщо не зазначені нові обставини, які раніше не розглядав слідчий суддя.

22 березня 2018 року народні депутати частково усунули негативні наслідки поправки О.Лозового, яку було враховано при внесенні змін до КПК.

Керівники правоохоронних органів заявляли про те, що "поправка Лозового" призвела до виникнення великих черг у судах, що значно ускладнило роботу правоохоронних органів.

На розгляді правоохоронного комітету парламенту перебуває законопроект (№8336) про внесення змін до законодавчих актів України щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та незалежного забезпечення судово-експертної діяльності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА