13:39 18.10.2018

За ініціативи Ложкіна в Харкові назвали вулицю на честь Праведниці народів світу

2 хв читати

Міська рада Харкова ухвалила рішення назвати нову вулицю ім'ям Олександри Бєлової - визнаної Праведниці народів світу. Про це в Facebook повідомив президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін.

"Харків став першим містом, що приєдналося до ініціативи Єврейської конфедерації України "Праведники мого міста", - зазначив Ложкін.

Праведник народів світу - звання, започатковане Національним меморіалом жертв Голокосту Яд Вашем, для вшанування героїв, які, ризикуючи життям, рятували євреїв в роки Другої світової війни. В Україні налічується понад 2,6 тисячі Праведників народів світу, визнаних Яд Вашем. "Звичайно, насправді їх набагато більше, і робота з відтворення фактів порятунку євреїв ще триває", - каже Ложкін.

За його словами, у вересні ЕКУ звернулася до місцевих рад українських міст з пропозицією назвати нову вулицю, площу або сквер ім'ям Праведника народів світу - уродженця цього міста, а також встановити відповідний пам'ятний знак.

Харківська журналістка Олександра Бєлова - визнана Яд Вашем Праведниця народів світу, в 1942 році врятувала двох єврейських дівчаток, дітей своєї сусідки Розалії Арінберг - 11-річну Олену та трирічну Іру. І саму Розалію.

Розалія Арінберг разом з дітьми потрапила в гетто, але змогла втекти. Залишивши дівчаток дорогою до Харкова, вона вирушила до Олександри Бєлової з проханням допомогти. У 20-градусний мороз Олександра пройшла 40 км і на санках привезла дітей до себе додому.

Молодшу, Іру, забрала домробітниця Арінберг - Зінаїда Логвиненко. У Олександри Бєлової ховалися сама Розалія та її старша дочка Олена. Дівчинку попередили, щоб вона не підходила до вікна, але одного разу вона визирнула на вулицю, і хтось із сусідів її побачив. Тоді в сім'ї прийняли рішення перевести Олену в будинок навпроти, до довоєнної співробітниці Розалії Арінберг Галини Зозулевич. Незабаром сім'я Арінберг змогла залишити Харків за підготованими Бєловою підробними документами.

За кілька місяців Олександру розстріляло гестапо - за порятунок єврейської сім'ї та зв'язки з партизанами.

Врятована нею Розалія Арінберг дожила до 90 років. Її молодша дочка живе в Німеччині, а старша - Олена Щербакова - минулого року померла в Харкові.

"Це подвиг людини, яка ціною свого життя врятувала інші. Це данина пам'яті. Харків шанує своїх героїв. На жаль, раніше цей момент був упущений, але ми виправили свою помилку. Думаю, ми давно повинні були назвати вулицю на честь Олександри Бєлової, і зараз одна з вулиць отримає її ім'я", - заявляв раніше перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов.

"Сподіваюся, що приклад Харкова внаслідують і інші міста, до яких ми звернулися з відповідними пропозиціями", - каже Борис Ложкін.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти посилили обстріли прикордоння, загинули два мирні жителі - Синєгубов

Ми потребуємо максимальної зосередженості друзів України, щоб прискорити постачання зброї, - Зеленський на зустрічі з Чапутовою

РФ розпочала нову хвилю наступу на харківському напрямку, наразі ми зупинили їх артилерією - Зеленський

Президент Словаччини Зузана Чапутова прибула до Києва з прощальним візитом

ВАКС обрав запобіжний захід нардепу Клочку у вигляді 12 млн грн застави - САП

Коментаторами фіналу "Євробачення-2024" в Україні стануть ведучий Мірошниченко та стендап-комік Байдак

Реєстрацію на конкретний час у "єЧергу" для автобусів запущено на чотирьох українсько-румунських пунктах пропуску

Ворог намагався прорвати українську лінію оборони в Харківській області під прикриттям бронетехніки - Міноборони

У сховищі музею Івана Гончара встановлено сучасну систему контролю клімату для збереження цінних експонатів - Кличко

РФ не змогла використати паради 9 травня для демонстрації військової могутності через значні втрати в Україні - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА