20:02 18.10.2018

ЄСПЛ продовжив заборону доступу до даних з телефону журналістки Седлецької на необмежений термін

3 хв читати
ЄСПЛ продовжив заборону доступу до даних з телефону журналістки Седлецької на необмежений термін

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) продовжив на необмежений час термін дії заборони для органів української влади на доступ до даних із телефону журналістки радіо "Свобода", головного редактора антикорупційної програми "Схеми" Наталії Седлецької.

Як зазначається в офіційному листі від ЄСПЛ, який є в розпорядженні радіо "Свобода", суд вирішив, що заборона для влади України на доступ до даних з телефону журналістки має необмежений термін і діятиме "до окремого розпорядження".

Таке рішення в ЄСПЛ ухвалили незабаром після того, як захист журналістки подав до суду повний текст скарги та звернення про продовження обмежувальних заходів. Перші тимчасові обмежувальні заходи в скарзі суд виніс 18 вересня, вони діяли один місяць. Новим рішенням суд не встановив ніякого тимчасового обмеження.

Як повідомлялося, 4 вересня редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора програми Н.Седлецької, та розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

"Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, смс та місцезнаходження телефону Наталки Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці й даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день, а за 17 місяців", - ішлося в заяві програми "Схеми: корупція в деталях".

Пізніше стало відомо, що Генпрокуратура отримала також дозвіл суду на перевірку смс-повідомлень (за 17 місяців) у телефоні журналістки видання "Новое время" Христини Бердинських.

18 вересня ЄСПЛ вказав уряду України "забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних з телефону Н.Седлецької". Суд ухвалив рішення застосувати "Правило 39" свого регламенту - про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи.

"18 вересня 2018 суд [...] в інтересах сторін та інтересах належного провадження у справі ухвалив рішення вказати уряду України відповідно до статті 39 регламенту на те, що він має забезпечити, щоб органи державної влади утрималися від доступу до будь-якої інформації, яка стосується заявника, зазначеної в рішенні Печерського районного суду м. Києва від 27 серпня 2018 року", - йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Зазначається, що заборона на доступ до даних із телефону Н.Седлецької діє протягом місяця - до 18 жовтня 2018 року. Цей час дається захисту журналістки для підготовки та направлення повної скарги до ЄСПЛ, яку суд розглядатиме "в пріоритетному порядку".

У свою чергу речник Генпрокуратури Андрій Лисенко повідомив, що Генпрокуратура України на виконання рішення ЄСПЛ зупинила процедуру отримання інформації з мобільного телефону Н.Седлецької, аналогічні кроки зроблено і стосовно журналістки К.Бердинських.

"З огляду на те, що цей захід застосував Європейський суд з прав людини на період з 18 вересня по 18 жовтня 2018 року, Генеральна прокуратура України зупинила процедуру отримання інформації про геолокацію мобільного телефону, який належить Седлецькій Н.Ю. Крім того, аналогічні заходи вжито і щодо отримання такої інформації стосовно Бердинських Х.", - поінформував О.Лисенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА