22:01 18.10.2018

"Укренерго" заявляє про перешкоджання корпоратизації з боку реорганізаційної комісії Міненерговугілля

3 хв читати
"Укренерго" заявляє про перешкоджання корпоратизації з боку реорганізаційної комісії Міненерговугілля

НЕК "Укренерго" заявляє про свідоме перешкоджання корпоратизації та процесу впровадження ринку електроенергії з боку Комісії з реорганізації компанії, склад якої затверджується Міністерством енергетики та вугільної промисловості.

Відповідно до прес-релізу НЕК, комісія не склала акта оцінки майна і не передала на подальше утвердження в Міненерговугілля і ФДМ у встановлений законодавством термін до 12 жовтня 2018 року, визначивши нову дату проведення інвентаризації 31 жовтня.

"Це фактично означає перезапуск процесу корпоратизації. На цій підставі оприлюднено рішення передати управління справами ДП "НЕК "Укренерго" комісії, а повноваження з управління поточною діяльністю делегувати голові комісії - заступнику міністра Михайлу Близнюку", - йдеться в повідомленні НЕК.

У компанії підкреслюють, що виконали всі законодавчі та методичні вимоги щодо корпоратизації підприємства. Зокрема, проведено повну інвентаризацію й оцінку майна компанії незалежним оцінювачем, отримано позитивну рецензію ФДМ на оцінку, проведено аудит передавального балансу.

Вся інформація була передана на розгляд та затвердження комісії у визначені законодавством терміни з пропозиціями з обговорення та надання додаткового обсягу інформації. При цьому компанія, крім запитів додаткової інформації, на які в стислі терміни були надані відповіді, не одержала з боку членів і голови комісії істотних зауважень.

"З огляду на порушення термінів узгодження документації майнової оцінки, зволікання із затвердженням ключових документів під час корпоратизації компанії, "Укренерго" сумнівається в неупередженості комісії щодо процесу реорганізації держпідприємства. Перехід функції управління поточною діяльністю до голови комісії Михайла Близнюка вважає необґрунтованим та безпідставним", - відзначають в НЕК.

У зв'язку з ситуацією, що склалася, "Укренерго" стурбоване можливою реакцією нинішніх і потенційних кредиторів компанії в особі ЄБРР, ЄІБ, МБРР, KfW тощо. Так, з 2015 року в модернізацію енергосистеми відповідно до стандартів ENTSO-E інвестовано понад 13 млрд грн власних та залучених коштів , а в 2019-2021 рр. очікувалися інвестиції в розмірі не менше 25 млрд грн.

У НЕК відзначають, що будь-яка нестабільність або невиконання зобов'язань держави перед інвестиційним європейським співтовариством може стати суттєвою перешкодою реформування електроенергетики відповідно до Енергетичної стратегії України і негативно вплине на репутацію енергетичної галузі і держави в цілому.

Компанія також звертає увагу, що міністерством досі не затверджені члени наглядової ради, незважаючи на прийняте ще 3 жовтня рішення Кабінету міністрів. Цей крок і сертифікація НЕК як незалежного оператора системи передачі є ключовими умовами отримання Україною макрофінансової допомоги з боку ЄС.

"Укренерго" звертається до Міненерговугілля з проханням втрутитися в ситуацію і забезпечити стабільну роботу держкомпанії, яка є одним із прикладів ефективної реформи корпоративного управління підприємств державного сектора", - резюмується в заяві.

Як повідомлялося, комісія з реорганізації НЕК "Укренерго", яку з 9 жовтня очолює заступник голови Міненерговугілля Михайло Близнюк, "з метою якісного завершення процесу реорганізації" прийняла рішення про перехід повноважень з управління НЕК до голови комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

В Одеській області вночі ліквідовано два розвідувальні дрони противника

У Херсонській області за добу через обстріли РФ загинуло троє людей

За добу Сили оборони ліквідували 840 окупантів і 30 артилерійських систем

Армія РФ за добу завдала 348 ударів по 14-ти населених пунктах Запорізької області

Авіація Сил оборони за добу атакувала дев’ять районів розташування військ РФ

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА