13:45 19.10.2018

У Парижі відкрили меморіальну дошку оперному співаку, Герою України Василю Сліпаку

3 хв читати
У Парижі відкрили меморіальну дошку оперному співаку, Герою України Василю Сліпаку

 Меморіальна дошка українському оперному співаку, солісту Паризької опери, Герою України Василю Сліпаку з'явилася на фасаді будівлі Культурно-інформаційного центру при посольстві України у Франції.

"На фасаді нашого Культурно-інформаційного центру в Парижі з'явилася меморіальна дошка з ім'ям Героя України - соліста Паризької опери Василя Сліпака", - написав міністр закордонних справ України Павло Клімкін на сторінці у Facebook у п'ятницю.

Він проілюстрував свій пост фотографією з табличкою "Український культурний осередок імені Василя Сліпака".

П.Клімкін зазначив, що В.Сліпак був унікальною особистістю, у якій поєднались музичний талант і військовий героїзм. "На оперній сцені - геніальний Мефістофель, на лінії фронту - "Міф", справжній ангел-боронитель", - додав міністр.

Він також запевнив, що в Києві на Андріївському узвозі неодмінно буде сквер імені Василя Сліпака.

Як повідомлялося, В.Сліпак був солістом у Паризькій національній опері. 19 років пропрацював у французьких оперних театрах, співав у паризьких "Гран-Опера", "Атеней", Опера Бастилія, оперних театрах міст Массі та Сен-Етьєн, а також в "Амфітеатрі 3000" Ліона. Він був активним учасником Помаранчевої революції, з початком Революції гідності очолив волонтерський рух і координував у Франції громадські акції, спрямовані на підтримку України.

Із червня 2015 року В.Сліпак перебував у зоні АТО на Донбасі. Спочатку надавав волонтерську допомогу, потім приєднався до 7-го батальйону ДУК "Правий сектор". 29 червня загинув від кулі снайпера поблизу селища Луганського Бахмутського району Донецької області.

30 червня 2016 року президент України Петро Порошенко посмертно нагородив В.Сліпака орденом "За мужність" I ступеня, а 20 лютого 2017 року присвоїв йому звання Героя України (посмертно).

18 жовтня 2018 року депутати Київради ухвалили рішення "Про організаційно-правові заходи щодо створення скверу на Андріївському узвозі, 33/6 у Подільському районі міста Києва", яке передбачає облаштування скверу імені Василя Сліпака.

"Згідно з документом, на Андріївському узвозі планується облаштування скверу. Але відповідна земельна ділянка нині перебуває в оренді. Тому виконавчий орган Київради (КМДА) має провести переговори з орендарем про розірвання договору оренди для використання цієї ділянки для розміщення скверу. Якщо орендар відмовиться, це питання вирішуватиметься в судовому порядку. У разі згоди збитки орендарю буде відшкодовано з міського бюджету", - йдеться в повідомленні прес-служби Київради.

Також, згідно з рішенням, буде організовано заходи щодо розроблення та затвердження проекту землеустрою щодо зміни категорії цільового призначення цієї ділянки.

"Майбутньому скверу пропонується присвоїти ім'я всесвітньо відомого українського оперного співака, соліста Паризької опери, Героя України Василя Сліпака. Це вимога громади. Адже була зареєстрована відповідна петиція, яка набрала понад 10 тис. голосів. І сьогодні ми фактично її втілюємо в життя. Цим рішенням ми створюємо нову зелену зону в центрі столиці, а також вшановуємо нашого співвітчизника оперного співака Василя Сліпака, який героїчно загинув на сході країни", - зазначив заступник міського голови, секретар Київради Володимир Прокопів.

Для привласнення скверу імені В.Сліпака відповідне питання має розглянути комісія з питань найменувань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА