16:06 19.10.2018

Директор ДБР здивований провадженням за другим позовом нардепа Македона

3 хв читати
Директор ДБР здивований провадженням за другим позовом нардепа Македона

Директор Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба здивований, чому суд відкрив провадження за другим позовом від народного депутата України Юрія Македона (фракція "Блок Петра Порошенка") стосовно дій зовнішньої комісії з допуску Р.Труби до участі в конкурсі, і вбачає в цьому наміри політичних кіл зняти його з посади.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Р.Труба нагадав, що перший позов Ю.Македона, який також претендував на посаду директора ДБР, суд повернув, а за другим відкрито провадження.

"Зовнішня комісія 16 листопада 2017 року визначила мене переможцем конкурсу. Відповідно до законодавства Ю.Македон протягом місяця мав можливість оскаржити це рішення в суді, але не зробив цього. Уперше він звернувся до суду лише через півроку, і навряд чи весь час він обмірковував юридичні підстави для свого звернення", - зазначив директор ДБР.

Він повідомив, що за результатами розгляду першого позову Окружний адміністративний суд Києва назвав аргументи позивача про порушення термінів звернення "необґрунтованими і помилковими" та повернув позовну заяву. Київський апеляційний адміністративний суд залишив рішення без змін, а Верховний Суд відмовив у відкритті касаційного провадження.

"За логікою, в цьому питанні мала стояти крапка. Але коли я заявив, що переможці конкурсу на 27 посад в ДБР пройдуть повну перевірку і попросив зовнішню комісію надати результати поліграфа, Ю.Македон подав другий позов. За однакових обставин суд приймає протилежне рішення і відкриває провадження у справі. Саме зараз, перед стартом роботи Державного бюро розслідувань, суд переходить до розгляду справи по суті", - пояснив Р.Труба.

За його словами, ця справа не повинна стати політичною. "Одразу після повернення подань 27 переможців конкурсу зовнішній комісії почалися розмови, що мене намагатимуться зняти за допомогою судового рішення. Відновлення термінів другого звернення до суду виглядає щонайменше дивним. Водночас хочу нагадати, що указ про призначення директора підписав президент України", - додав Р.Труба.

Він також зазначив: "Я знаю прізвища людей, які розраховують, що найближчим часом мене не буде на цій посаді".

Крім того, директор ДБР повідомив, що зовнішня комісія відсторонилася від участі в судових засіданнях.

Наступне засідання Окружного адміністративного суду Києва за другим позовом Ю.Македона відбудеться 22 жовтня.

На початку травня 2018 р. народний депутат Ю.Македон подав до Окружного адміністративного суду Києва позов щодо призначення Р.Труби директором ДБР. Позов стосується комісії з проведення конкурсу на зайняття посад директора ДБР, його заступників, директорів територіальних органів і керівників підрозділів центрального апарату Бюро.

"Позивач просить суд визнати протиправними дії відповідної комісії з розгляду кандидатури, проведення рейтингового голосування, відбору та внесення подання прем'єр-міністру України про призначення Р.Труби на посаду директора ДБР. Крім того, позивач Юрій Македон просить суд визнати протиправним і скасувати рішення комісії про відбір Романа Труби на посаду директора Державного бюро розслідувань і про внесення подання прем'єр-міністру щодо його призначення на відповідну посаду", - пояснила прес-служба суду суть позову.

Суд відмовив у продовженні термінів розгляду позовної заяви і повернув її. Це рішення підтвердив Київський апеляційний адміністративний суд. Верховний Суд відмовив у відкритті касаційного провадження.

24 липня Ю.Македон подав другий позов до Окружного адміністративного суду Києва, і суд прийняв рішення про відкриття провадження.

Суть другого позову: визнати дії зовнішньої комісії про допуск Р.Труби для участі в конкурсі на посаду директора ДБР протиправними; визнати рішення комісії, яким затверджено список кандидатів для розгляду з визначення єдиної кандидатури (переможця конкурсу) на посаду директора ДБР у частині внесення до списку Р.Труби на посаду директора ДБР, протиправним і скасувати його.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА