11:31 22.10.2018

Суд знову переніс дебати щодо держзради Януковича та вказав "потерпілому" адвокату Сердюку, який повернувся, що поставить питання про їх завершення

3 хв читати

 Оболонський районний суд Києва знову переніс дебати у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича. На засіданні в понеділок головуючий суддя Владислав Дев’ятко повідомив, що адвокат Олександр Байдик не з’явився до суду, оскільки, як і раніше, перебуває в Москві для узгодження правової позиції з В.Януковичем, адвокат Олександр Горошинський не прийшов до суду через участь у процесі у справі колишніх співробітників "Беркута" в Святошинському суді Києва, а державний захисник Юрій Рябовол бере участь у "невідкладних слідчих діях".

При цьому до суду прибули адвокати об'єднання "Авер Лекс" Віталій Сердюк та Ігор Федоренко, які тривалий час представляли інтереси В.Януковича у справі про держзраду.

В.Сердюк заявив, що вони перебувають у суді не як адвокати, а як потерпілі від "злочинних дій" правоохоронної системи та інших органів влади України. За його словами, 16 серпня 2018 року суддя В.Дев’ятко "віддав протиправний наказ поліції застосувати силу до адвокатів".

Вони прибули в понеділок до суду разом з американським адвокатом Стівеном Шнеебаумом (Steven Schneebaum), який, за словами В.Сердюка, спеціалізується на захисті адвокатів.

Суддя В.Дев’ятко не надав слова цьому адвокатові, зазначивши, що нині в суді розглядають іншу справу і триває стадія судових дебатів. "Водночас, ставлячись із повагою до представника адвокатури іноземної держави, можете передати йому, що його заяву зареєстровано в порядку публічної інформації і протягом п'яти днів йому буде надано офіційну відповідь", - наголосив він.

Після цього суддя ще раз запитав про те, чи хочуть адвокати виступати в судових дебатах. У відповідь на це В.Сердюк знову закликав суд вирішити питання про вчинення протиправних дій стосовно захисників В.Януковича.

Суд констатував, що адвокати екс-президента відмовляються виступати в дебатах, і він вимушений оголосити перерву до 9:00 23 жовтня.

"Шановний захиснику Сердюк, я розумію, що ви продовжуєте координувати захист Віктора Януковича в цьому процесі. Тому якщо завтра захисники Віктора Януковича не продовжать виступ у судових дебатах, я, як головуючий, поставлю на обговорення колегії суддів питання про завершення виступів у судових дебатах", - наголосив суддя В.Дев’ятко.

"Це ваше право і ваша відповідальність", - сказав у відповідь на це В.Сердюк.

Як повідомлялося, на попередньому засіданні 19 жовтня суд був змушений перенести судові дебати у справі про держзраду В.Януковича з огляду на візит адвокатів О.Байдика та О.Горошинського до свого підзахисного в Росії.

При цьому 12 жовтня суд визначив подальший порядок виступів у судових дебатах учасників процесу. Тоді суд визначив, що адвокат О.Горошинський зможе завершити свій виступ 19 жовтня, адвокат О.Байдик - 22 жовтня, а 23 жовтня до суду з останнім словом може звернутися обвинувачений В.Янукович особисто або в режимі відеоконференції, але без залучення компетентних органів Російської Федерації.

Крім того, суд встановив резервні дати для захисника О.Байдика на 22-26 жовтня, 29-31 жовтня і наголосив, що це "лише резервні дати".

16 серпня 2018 року під час засідання Оболонського суду адвокати В.Януковича постійно протестували проти участі в процесі держзахисника Юрія Рябовола і висловлювали обурення щодо дій та рішень суду. У коридорі суду відбувалися перепалки між адвокатами, працівниками суду і правоохоронцями, яких адвокати В.Януковича самі звинувачували в перешкоджанні їхній діяльності.

Того самого дня Київська місцева прокуратура №5 за матеріалами Оболонського управління поліції Головного управління Національної поліції в Києві зареєструвала кримінальне провадження за фактом перешкоджання групою осіб здійсненню правомірної діяльності державного захисника, призначеного обвинуваченому В.Януковичу за рішенням суду.

Із 13 вересня В.Сердюк та його колеги з об'єднання "Авер Лекс" не брали участі у справі щодо держзради В.Януковича. Із 13 вересня в судових дебатах почав виступати адвокат О.Байдик, і цього самого дня в процес виступив О.Горошинський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА