08:24 23.10.2018

Сім'ї Героїв Небесної Сотні погодилися на перенесення меморіалу для проведення експертиз

4 хв читати
Сім'ї Героїв Небесної Сотні погодилися на перенесення меморіалу для проведення експертиз

Сім'ї Героїв Небесної Сотні погодилися не те, щоб перенести тимчасовий меморіал з центра Києва для проведення експертиз у справах Майдану, повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк в ефірі програми "Нині Вже" на "Громадському".

"Слідчі провели низку необхідних експертиз, але не можуть цього зробити на "п'ятачку", де розташований тимчасовий меморіал", - цитує заяву С.Горбатюка сайт "Громадське" в понеділок увечері.

За його словами, саме на цьому місці була найбільша кількість убитих і поранених під час Євромайдану.

"З розумінням того, що ця ситуація може викликати резонанс, може викликати обурення, ми отримали згоду від сімей Небесної Сотні", - сказав С.Горбатюк.

Як повідомлялося, в понеділок начальник слідчого управління Генпрокуратури С.Горбатюк заявив, що КМДА ігнорує прохання слідства про перенесення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні, через що гальмується проведення слідчих експериментів у "майданівських справах". При цьому він вказав, що в липні слідчий виніс постанову про заборону будь-яких змін в облаштуванні центру столиці, де проводяться слідчі експерименти. Крім того, слідство направило лист до КМДА з проханням перенести Меморіал Небесної Сотні.

"Але з липня наші прохання не знаходять відгуку в Київській міськадміністрації і ви бачите, що не переноситься (меморіал), такому чином гальмується проведення слідчих експериментів", - сказав він, додавши, що постанову про заборону облаштування в центрі столиці було скасовано.

С.Горбатюк також повідомив, що слідство звернулося до суду з проханням про арешт ділянки в Києві, де проводяться слідчі експерименти, до їх закінчення. За його словами, на засіданні суд озвучив рішення про арешт ділянки, але згодом в рішенні було зазначено, що в задоволенні клопотання слідству відмовлено.

Таким чином, як пояснив він, слідство не може якісно провести слідчі експерименти.

За словами С.Горбатюка, слідству необхідно мінімум 16 днів для проведення слідчого експерименту за умов, якщо нічого не буде заважати.

Як повідомляється на сайті КМДА, 27 червня 2018 року прокурор департаменту спецрозслідування Роман Псюк виніс постанову, якою заборонено вчиняти будь-які дії, спрямовані на зміну обстановки на Алеї Героїв Небесної Сотні від Майдану Незалежності до вулиці Банкової (в тому числі зрізання дерев, монтаж / демонтаж стовпів, конструкцій тощо). Однак вже 5 липня цю постанову було скасовано заступником генпрокурора України Анжелою Стрижевською як незаконну.

6 липня до КМДА надійшов лист Генпрокуратури про необхідність демонтажу тимчасового Меморіалу і хреста поблизу верхнього виходу станції метро "Хрещатик" на вулиці Інститутській і передачі на зберігання до ДУ "Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності". А 17 липня в КМДА надійшов лист Генпрокуратури про необхідність демонтажу металевих конструкцій, встановлених навколо Монумента Незалежності.

У КМДА пояснили, що ці конструкції тимчасового Меморіалу і хреста у верхнього виходу станції метро "Хрещатик" на Інститутській не перебувають на балансі будь-яких структурних підрозділів та / або комунальних підприємств Київської міськдержадміністрації, Печерської районної в м.Києві державної адміністрації. У зв'язку з цим в ДУ "Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності" 13 липня був направлений відповідний запит.

"Згода ДУ "Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності" з переміщення тимчасового Меморіалу і хреста біля верхнього виходу станції метро "Хрещатик" на вулиці Інститутській надійшла в КМДА тільки 16 жовтня 2018 року з формулюванням "надати дозвіл і допомогу в демонтажі і перенесенні конструкцій тимчасового Меморіалу". (...) тобто, тільки з 16 жовтня у КМДА з'явилися правові підстави для допомоги ДУ "Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності" в демонтажі тимчасового Меморіалу і хреста у верхнього виходу станції метро "Хрещатик" на вулиці Інститутській", - підкреслила КМДА.

Наразі структурні підрозділи КМДА та держустанови в робочому порядку здійснюють узгодження робочих моментів.

КМДА запропонувала С.Горбатюку надалі узгоджувати будь-які подібні моменти в робочому порядку відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства, попередньо визначаючи реальних балансоутримувачів та / або виконавців робіт, а не "ділитися відповідальністю", подаючи "неперевірену і некоректну інформацію".

22 жовтня у відповідь на заяви С.Горбатюка вказали, що правові підстави для допомоги держустанові "Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції Гідності" в демонтажі тимчасового меморіалу з'явилися лише з 16 жовтня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА