14:20 23.10.2018

Захист обвинувачуваних у вбивстві Бузини звернувся до ЄСПЛ через нерозгляд вчасно клопотання про відвід суддів

3 хв читати
Захист обвинувачуваних у вбивстві Бузини звернувся до ЄСПЛ через нерозгляд вчасно клопотання про відвід суддів

Захист двох екс-учасників АТО, активістів націоналістичних організацій Андрія Медведька та Дениса Поліщука, обвинувачуваних у вбивстві журналіста та письменника Олеся Бузини, звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у зв'язку з нерозглядом судом у встановлений термін клопотання про відвід суддів, які входять до складу колегії у справі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на засіданні у вівторок Шевченківський районний суд Києва знову не розпочав розгляду справи по суті - сторони процесу висловлюються щодо клопотання захисту про відвід судді Тетяни Левицької та головуючого судді.

Адвокат обвинувачуваних Андрій Федур у своєму виступі зазначив, що ще 9 серпня заявив відвід головуючому судді та судді Т.Левицькій, стосовно якої Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) винесла рішення про невідповідність посаді.

За словами адвоката, заяву про відвід не можна відкладати на потім, її необхідно розглядати негайно.

"Сьогодні нам запропонували цікаву фішку - розглянути відвід заднім числом ... це було в іншому складі суду, без присяжних", - сказав він.

А.Федур висловив переконання в тому, що присяжних відбирав неповноважний суд, оскільки не розглянув клопотання про відвід.

У свою чергу адвокат О.Медведька та Д.Поліщука Олександр Дульський нагадав суду про рішення ВККС стосовно судді Т.Левицької.

Він заявив, що суд уже не має права на розгляд клопотання про відвід через півтора місяця після заяви клопотання про відвід, оскільки законодавство передбачає чіткі норми, які визначають негайний розгляд цього питання.

"Ми (захист) подали до ЄСПЛ скаргу на підставі того, що ви не розглянули відводу", повідомив О.Дульський, звертаючись до суду.

Адвокати продовжили виступати зі своєю позицією щодо клопотання.

Наразі суд пішов до нарадчої для винесення рішення щодо відводу суддів.

О.Бузина був убитий 16 квітня 2015 року в Києві у дворі багатоквартирного будинку, в якому жив.

Двох підозрюваних у скоєнні злочину - А.Медведька та Д.Поліщука - затримали 18 червня. Д.Поліщук служив у зоні АТО у званні гвардії лейтенанта Збройних сил України, був командиром 54 розвідувального батальйону. О.Медведько є учасником АТО, він проходив службу в складі батальйонів МВС "Київ-2" і "Гарпун".

Спочатку затриманих узяли під варту й кілька разів їм продовжували цей запобіжний захід. Засідання судів супроводжувалися постійною присутністю великої кількості їхніх прибічників, активістів націоналістичних організацій і деяких народних депутатів, які хотіли взяти підозрюваних на поруки. Пізніше запобіжні заходи О.Медведьку та Д.Поліщуку були пом'якшені, й наразі вони не перебувають під вартою.

27 червня 2017 року захисник А.Медведька та Д.Поліщука Сергій Войченко заявив, що прокуратура Києва повідомила про завершення досудового розслідування справи про вбивство О.Бузини, після чого матеріали кримінального провадження було надано сторонам для ознайомлення.

Дії обвинувачуваних кваліфіковано за п.12 ч.2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб) ч.2 ст. 28 (за попередньою змовою осіб, які заздалегідь домовилися про спільне вчинення злочину) та ч.1 ст.263 (незаконне зберігання зброї) КК України. Санкція цих статей передбачає покарання від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув'язнення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА