15:22 24.10.2018

Керівник САП пропонує генпрокурору направити до Ради подання на зняття недоторканності з нардепа Березкіна у справі "Ощадбанку"

3 хв читати
Керівник САП пропонує генпрокурору направити до Ради подання на зняття недоторканності з нардепа Березкіна у справі "Ощадбанку"

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький направив до Генпрокуратури матеріали для оформлення подання до Верховної Ради щодо надання згоди на затримання народного депутата України групи "Воля народу" Станіслава Березкіна, що є також засновником "Креатив Груп".

"Щодо "Ощадбанку"... Сьогодні, з метою залучення всіх осіб, ймовірно причетних до зазначених злочинів, я підписав і направив генеральному прокурору подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і взяття під варту (арешт) народного депутата України Березкіна Станіслава Семеновича за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 і ч.3 ст.27, ч.1 ст.366 КК України ", - написав Н.Холодницький на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Він нагадав, що днем раніше завдяки злагодженій роботі прокурорів САП і детективів НАБУ за підозрою в скоєнні корупційних злочинів та заволодінні $20 млн державного банку було затримано і повідомлено про підозру кілька посадових осіб АТ "Ощадбанк" і підприємств групи "Креатив".

Як повідомлялося, прокурори САП погодили повідомлення про підозри 10 особам у кримінальному провадженні за фактом заволодіння кредитними коштами АТ "Ощадбанк". Серед них двоє чинних і один колишній співробітник банку, зокрема заступник голови правління банку, які готували документацію про видачу кредиту, а також 5 співробітників групи "Креатив", зокрема й головний бухгалтер, які підробили низки документів, договорів та безпосередньо здійснювали легалізацію коштів.

Затримано та повідомлено про підозру і сину чинного народного депутата, який разом з іншими бенефіціарними власниками групи "Креатив" (на той час) придбав корпоративні права ПрАТ "Чорноморгідрозалізобетон", придбані за рахунок коштів банку. Їм інкримінуються дії за ч.5 ст.191 (як пособництво у вчиненні цього злочину), ч.3 ст.209, ч.1 ст.366 КК.

Прокурори САП внесли до суду щодо всіх підозрюваних клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в розмірі від 5 до 150 млн грн, залежно від ролі кожного з учасників.

Досудовим слідством встановлено, що протягом вересня 2013 - січня 2014 років бенефіціарні власники групи "Креатив", діючи за попередньою змовою зі службовими особами низки інших товариств, заволоділи грошовими коштами, отриманими в АТ "Ощадбанк" за договором кредитної лінії у сумі $20 млн ( на момент вчинення злочину - 160 млн грн). Договір було укладено в порушення вимог кредитної політики АТ "Ощадбанк" і ніколи не було забезпечено заставою майнових прав, оскільки наявне забезпечення надавало можливість видати кредит на суму не більше $7 млн (або 56 млн грн).

У січні 2014 року ці кредитні кошти були привласнені та виведені з цього товариства тодішніми бенефіціарами групи "Креатив" на рахунки компаній-нерезидентів (Беліз, Швейцарія) під виглядом виконання контрактів на постачання тропічної олії, чого насправді не було. Надалі за рахунок цих коштів бенефіціари "Креативу" придбали на підконтрольну їм компанію-нерезидента корпоративні права одного з підприємств, а частину коштів використали на власні потреби.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА