19:32 24.10.2018

Міжнародні організації зобов’язані моніторити свободу релігій на окупованій частині Донбасу

3 хв читати
Міжнародні організації зобов’язані моніторити свободу релігій на окупованій частині Донбасу

Міжнародні організації мають проводити моніторинг стану свободи релігій на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, вважають правозахисники і представники церков різних конфесій.

"У контексті того, що на окупованих Російською Федерацією територіях Донецької та Луганської областей існує загроза для віруючих різних конфесій (у питанні свободи релігії та переконань - ІФ) ... ми пропонуємо консолідувати зусилля здорових сил всередині країни, на міжнародному рівні, щоб здійснювати непублічні і публічні заходи, які б вплинули на Російську Федерацію для зміни ситуації на краще", - сказав голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць під час презентації аналітичної доповіді "Свобода віросповідання під прицілом: російський терор на окупованих територіях Східної України" в середу в Києві.

За словами О.Заяця, ця доповідь, підготовлена Інститутом релігійної свободи за підтримки Інституту геополітичного виміру, охоплює період з 2016 року до вересня 2018 року.

Автори доповіді рекомендують міжнародній спільноті налагодити всебічний і неупереджений моніторинг стану свободи релігії, документування та публічне оприлюднення порушень та злочинів на грунті релігії на неконтрольованих українським урядом територіях Донецької та Луганської областей, в тому числі фактів примусу релігійних громад до перереєстрації.

У дослідженні наголошується, що щоденні звіти Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні вкрай рідко згадують навіть кричущі факти релігійних переслідувань в зоні військового конфлікту на сході України.

Автори доповіді також пропонують Управлінню верховного комісара ООН з прав людини за результатами роботи моніторингової місії ООН з прав людини в Україні підготувати окрему доповідь про ситуацію з правом на свободу релігії або переконань на окупованих територіях Донецької та Луганської областях.

О.Заєць повідомив, що в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) релігійні організації зобов'язують перереєстрацію, яку окремі конфесії принципово ігнорують.

Як зазначив прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря), Київський патріархат на окупованій території Луганської та Донецької областей існує "або напіввідкрито, або підпільно", "храми або закриті, або конфісковані, а ті, які не закриті, постійно знаходяться під загрозою закриття ". Він повідомив, що в Донецьку закриті два храми, які діяли до окупації.

"Вимоги зареєструватися по так званих законах ("ДНР","ЛНР"- ІФ) насправді не мають нічого спільного з наданням статусу або гарантій ... Це просто використання релігійного фактора, щоб продемонструвати підтримку з боку релігійних організацій існування фейкових республік - раз вони зареєструвалися, значить, вони визнають цю владу, значить, вони визнають ці республіки", - пояснив архієпископ.

Він підкреслив, що Українська православна церква Київського патріархату "принципово не бере участі в цих іграх і цих процесах".

За словами першого заступника голови Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів, пастора Ігоря Бандури, релігійна організація, яку він представляє, "в Луганську була оголошена екстремістською організацією".

"Давно нас не прирівнювали до екстремістів. Це абсолютний нонсенс, тому що тільки ті, хто не знає, чим займаються і як служать Богу і суспільству євангельські церкви, можуть припустити, що ці церкви можуть мати щось спільне з екстремізмом. Не кажучи вже про ту допомогу людям, які опинилися на окупованій території", - підкреслив пастор.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА