13:30 25.10.2018

МКС сповістили про факти примушування кримчан до служби в російській армії

2 хв читати

До Міжнародного кримінального суду (МКС) подано інформаційне повідомлення про факти примушування жителів Криму до служби у збройних силах РФ, що є воєнним злочином, повідомила прокурор прокуратури Автономної Республіки Крим Єлизавета Дзігора.

На прес-конференції в четвер у Києві вона розповіла, що відповідно до норм міжнародного права держава-окупант має низку зобов'язань, яких має дотримуватися. Одна із заборон і полягає в недопущенні призову на службу до збройних сил держави-окупанта.

"РФ цієї заборони не дотримується, призов відбувається. Таким чином, очевидним є факт скоєння воєнного злочину... Інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду, яке направила прокуратура АРК... містить у собі низку фактів цього злочину, які підтверджуються доказами", - повідомила прокурор.

Докази, за її словами, оформлено належним чином і систематизовано, їх доповнюватимуть.

"Метою подання такого інформаційного повідомлення до МКС є розслідування, яке розпочне офіс прокурора МКС в Україні", - зазначила Є.Дзігора.

За її словами, важливим доказом стануть свідчення свідків і безпосередньо потерпілих.

Говорячи про процедуру розгляду цього звернення в МКС, прокурор пояснила, що необхідно пройти критерій прийнятності. "Нині ми перебуваємо на стадії попереднього вивчення секретаріатом офісу прокурора МКС інформаційних повідомлень... прокурор МКС може прийняти рішення про необхідність розпочати розслідування на території України зі створенням відповідного представництва в Україні", - сказала Є.Дзігора.

Коли це буде зроблено, то, за словами прокурора, буде передача матеріалів на розгляд безпосередньо до самого МКС й очікування ухвалення рішення.

Є.Дзігора нагадала, що раніше до МКС було подано інформаційні повідомлення, які стосуються націоналізації державного майна на окупованій території, депортації цивільного населення - незаконного переміщення ув'язнених із території Криму на територію РФ.

Аналітик ГО "Кримська правозахисна група" Олександр Сєдов розповів, що було вивчено 165 нормативно-правових актів, що підтверджують факти здійснення призову кримчан на службу в російській армії. Також, за його словами, було проаналізовано масив інформації, зокрема із соціальних мереж, з доказами примушування кримчан до служби в різних військових частинах РФ.

О.Сєдов наголосив, що нині є 33 вироки судів РФ стосовно жителів Криму за ухилення від служби у збройних силах РФ, ще три такі факти перебувають на розгляді судів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА