14:32 25.10.2018

Адвокати Януковича поскаржилися на порушення їхніх прав посольству США та місії ООН із прав людини

3 хв читати
Адвокати Януковича поскаржилися на порушення їхніх прав посольству США та місії ООН із прав людини

Адвокати екс-президента України Віктора Януковича з об'єднання "Авер Лекс" разом із американським адвокатом Стівеном Шнейбаумом, який захищає їхні інтереси, розповіли представникам Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні та посольства США в Україні про порушення їхніх прав українською владою.

Як повідомляє прес-служба об'єднання з посиланням на адвоката Віталія Сердюка, під час зустрічей 24 жовтня були порушені питання та озвучені "конкретні випадки політичного тиску на суддів, адвокатів, здійснюваних у порушення принципів верховенства права вищими керівниками держави з метою винесення "потрібних" вироків за резонансними політичними справами".

"Зокрема, обговорювалося грубе порушення презумпції невинуватості, недостатня незалежність органів розслідування, несправедливий суд, політично мотивовані зміни законодавства, що застосовуються з метою політичного переслідування Віктора Януковича та його захисників", - наголосив В. Сердюк.

На його думку, за таких порушень будь-який вирок, винесений у справі про державну зраду В.Януковича, не вважатиметься "чесним, справедливим і таким, що викликає довіру на міжнародному рівні".

С.Шнейбаум у свою чергу переконаний, що права адвокатів, що представляють інтереси В.Януковича, були порушені. "Ми відвідали Оболонський районний суд Києва, Генеральної прокуратури та Адміністрацію президента України, щоб з'ясувати, хто був ініціатором їхніх (адвокатів В.Януковича - ІФ) усунень зі справи і подальшого кримінального провадження проти них, але нам не захотіли надати запитувану нами інформацію. У нас лише взяли запити", - зазначив американський адвокат, що представляють інтереси В.Сердюка та його колег.

С.Шнейбаум також розповів про намір проінформувати після повернення на батьківщину державні органи США, а також представників міжнародних правозахисних організацій про "серйозне порушення прав адвокатів на захист їхнього клієнта в Україні".

Як відомо, В. Сердюк та його колеги з об'єднання "Авер Лекс" тривалий час представляли В.Януковича в процесі у справі про держзраду.

Наприкінці липня Оболонський суд вирішив переходити до стадії судових дебатів, зазначаючи, що були допитані всі задоволені судом свідки обвинувачення і захисту, і досліджені всі матеріали справи. Початок дебатів було призначено на 30-31 липня. Захист був не згодна з цим і наполягав на продовженні допиту свідків.

31 липня під час засідання адвокат В. Сердюк полишив залу суду на знак протесту проти початку дебатів. В.Януковичу за рішенням суду був призначений безкоштовний державний адвокат Віктор Овсянников, а потім після демаршу цього захисника - інший адвокат Юрій Рябовол.

16 серпня 2018 року під час засідання Оболонського суду В. Сердюк та його колеги в коридорі суду протестували проти участі в процесі держзахисника Юрія Рябовола. Відбувалися перепалки між адвокатами, працівниками суду і правоохоронцями, яких адвокати В.Януковича звинувачували в перешкоджанні їхній діяльності.

Того ж дня Київська місцева прокуратура №5 за матеріалами Оболонського управління поліції Головного управління Національної поліції в Києві зареєструвала кримінальне провадження за фактом перешкоджання групою осіб здійснення правомірної діяльності державного захисника, призначеного обвинуваченому В.Януковичу за рішенням суду.

16 серпня прокурори виступили в дебатах і на 13 вересня були призначено початок виступу в дебатах адвокатів В.Януковича.

З 13 вересня В. Сердюк та його колеги з об'єднання "Авер Лекс" не брали участі у справі за державною зрадою В.Януковича. Цього ж дня в судових дебатах виступив держадвокат Ю.Рябовол, потім почав виступати адвокат Олександр Байдик, який увійшов в процес 31 липня. Того ж дня в процес вступив і адвокат О.Горошинський, відомий захистом колишніх співробітників "Беркуту" в справі про вбивства активістів Майдану в Святошинському суді Києва.

22 жовтня до Оболонського суду знову прибули колишні адвокати В.Януковича в процесі із державної зради Віталій Сердюк та Ігор Федоренко разом з американським колегою С.Шнейбаумом, щоб заявити про свій статус "потерпілих" від дій головуючого судді Владислава Дев'ятка.

Суддя не надав слово С.Шнейбауму, вказавши, що наразі в суді розглядається інша справа та триває стадія судових дебатів. "Водночас, ставлячись з повагою до представника адвокатури іноземної держави, можете передати йому, що його заява зареєстрована в порядку публічної інформації та протягом п'яти днів йому буде надано офіційну відповідь", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА