21:02 25.10.2018

Екс-глава МВФ опинився за ґратами мадридської в'язниці

2 хв читати
Екс-глава МВФ опинився за ґратами мадридської в'язниці

Колишнього директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Родріго Рато помістили в четвер у в'язницю Сото-дель-Реаль, повідомили в Генеральному секретаріаті пенітенціарних установ при МВС Іспанії виданню Deutsche Welle.

У лютому 2017 року Національний суд Іспанії визнав Р.Рато винним у розтраті довірених йому грошових коштів у період, коли він обіймав посаду президента фінансової групи Bankia. Сам Р.Рато відкинув усі обвинувачення і оскаржив рішення у Верховному суді країни. Однак той підтвердив вирок.

Процес про шахрайство із "чорними картками" Bankia (так звані tarjetas black - корпоративні кредитні карти, які використовувалися безконтрольно) розпочався в Іспанії в 2016 році. Загалом у цій справі проходили понад 60 осіб, зокрема й Р.Рато. За даними слідства, обвинувачувані витратили з цих карток на особисті потреби понад 12 млн євро.

Р.Рато очолював групу Bankia з 2010 року по 2012 рік. До цього він був віце-прем'єром в уряді Хосе Марія Аснара (1996-2004 роки), а у 2004-2007 роках очолював МВФ.

Зловживання, допущені керівництвом Bankia, було розкрито під час аудиторської перевірки. У 2012 році, опинившись на межі краху, банк був націоналізований і пройшов програму фінансового оздоровлення за допомогою кредитів Євросоюзу. Вважається, що Р.Рато не тільки не зміг запобігти кризі, а й посилив її, ухваливши низку помилкових рішень, зокрема про злиття Bankia з групою кризових фінансових установ.

Вважається, що, користуючись корпоративною кредитною карткою, призначеною для оплати представницьких витрат, Р.Рато витратив на особисті потреби майже 100 тис. євро, пише DW. Він купував одяг, алкогольні напої, парфумерію, оплачував особисті ресторанні рахунки.

Проти Р.Рато триває ще одна справа, відкрита влітку 2017 року, в зв'язку з можливим розкраданням і відмиванням банківських активів, а також несплатою податків. Як повідомили DW у Мадридському міському суді №31, який займається цією справою, Р.Рато, ймовірно, викрав і сховав у офшорах (зокрема в Панамі) 8 млн євро. Судові слухання в цій справі можуть відбутися не раніше ніж у другому півріччі 2019 року.

Сам колишній глава МВФ неодноразово заперечував факт розкрадання грошей і в суді, і в інтерв'ю ЗМІ. Він стверджує, що в офшорах розміщена частина капіталу його сім'ї, зокрема спадщина батька - великого підприємця. За даними податкового відомства Іспанії, особисті статки Р.Рато становлять щонайменше 27 млн євро.

За інформацією інтернет-видання El Confidencial, Р.Рато після рішення Верховного суду має намір оскаржити вирок у Конституційному суді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА