09:00 26.10.2018

Україна активізувала зусилля щодо ефективної імплементації резолюції 1325 (2000) РБ ООН "Жінки, мир, безпека"

2 хв читати
Україна активізувала зусилля щодо ефективної імплементації резолюції 1325 (2000) РБ ООН "Жінки, мир, безпека"

Україна активізувала зусилля щодо ефективної імплементації резолюції 1325 (2000) РБ ООН, забезпечення та захисту прав жінок в усіх сферах суспільства, повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"В умовах тривалої вже п’ятий рік збройної агресії проти України, враховуючи, що саме жінки та діти найбільше страждають від війни, керівництво держави активізувало зусилля щодо ефективної імплементації резолюції 1325 (2000) Ради Безпеки ООН, забезпечення та захисту прав жінок у всіх сферах суспільства", - наводить виступ політика під час відкритих дебатів Ради Безпеки ООН на тему "Жінки, мир, безпека" прес-служба "Блоку Петра Порошенка" в повідомленні, оприлюдненому в четвер увечері.

І.Геращенко наголосила, що вже успішно реалізується Національний план дій з імплементації цієї резолюції на період до 2020 року, в рамках якого передбачено професійну підготовку кадрів з урахуванням принципу гендерної рівності, політику розширення участі жінок у миротворчих процесах, вдосконалення системи захисту жінок і дівчат, постраждалих від конфліктів.

"Важливою складовою Національного плану є запобігання та протидія гендерно обумовленому насильству під час військових дій. У рамках створення інституційного механізму для реалізації гендерної політики повноваження з її координації покладено на віце-прем’єр-міністра України, запроваджено інститут Урядового уповноваженого з питань гендерної політики, в більшості регіонів нашої країни призначено уповноважених із питань гендерної політики", - зазначила перший заступник голови ВР.

Також вона повідомила, що наразі ведеться робота над розширенням участі жінок у політичному житті України.

"На жаль, жінки становлять лише 12 відсотків у парламенті України, що, безумовно, недостатньо та не відповідає професійному потенціалу українок. Через що розробляються зміни до законодавства щодо запровадження гендерних квот, які вже ефективно спрацювали на виборах у місцеві органи влади", - заявила Геращенко.

"У вересні Уряд затвердив Національний план дій щодо виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації стосовно жінок, який визначає конкретні заходи на період до 2021 року. Триває робота над національною стратегією гендерної рівності у сфері безпеки та оборони, а також комунікаційною стратегією гендерної рівності", - сказала політик.

Також вона зазначила, що в ЗСУ понад 25 тис. жінок проходять контрактну військову службу нарівні з чоловіками, з них 3400 - на офіцерських позиціях. Суттєво збільшилася кількість посад, на які вже дозволяється призначати військовослужбовців-жінок, забезпечено рівний доступ до військових звань.

"Цього року першій жінці присвоєно звання генерал-майора медичної служби", - додала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА