10:07 26.10.2018

Введення миротворців ООН на Донбас потрібне для захисту цивільного населення та запобігання гуманітарній катастрофі - Геращенко

2 хв читати
Введення миротворців ООН на Донбас потрібне для захисту цивільного населення та запобігання гуманітарній катастрофі - Геращенко

Українська сторона наполягає на введенні миротворчої місії ООН на Донбас для запобігання гуманітарній катастрофі та захисту цивільних осіб, зокрема жінок і дітей, заявляє перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ), уповноважений президента України щодо мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко.

Виступаючи 25 жовтня на відкритих дебатах Ради безпеки ООН про стан виконання резолюції №1325 "Жінки, мир та безпека", перший віце-спікер зазначила, що військова агресія проти України триває вже п'ятий рік, і найбільше за цих умов страждають саме жінки та діти. За її словами, з 2014 року 1445 жінок залишилися вдовами, 2265 жінок втратили своїх синів, а від вибуху мін на Донбасі загинули 92 жінки. Крім того, за її словами, понад 7 тис. кв. км території Донецької та Луганської областей вважаються потенційно небезпечними і потребують розмінування.

І.Геращенко наголосила, що РФ надалі постачає бойовикам військову техніку, ресурси а також міни з маркуванням виробництва РФ через непідконтрольну 400-кілометрову ділянку українсько-російського кордону. "Саме тому ми наполягаємо на запровадженні миротворчої місії ООН на Донбас із широким мандатом тимчасової адміністрації заради запобігання гуманітарній катастрофі, проведення комплексної демілітаризації регіону і захисту в першу чергу цивільних - жінок і дітей", - наголосила вона.

"Ми розраховуємо, що у складі миротворчої місії ООН буде якомога більше жінок-миротворців", - додала представник України.

У контексті порушення прав людини на окупованих територіях І.Геращенко зазначила, що на п'ятий рік агресії РФ жодна з міжнародних гуманітарних місій - ні ОБСЄ, ні ООН, ні Міжнародний комітет Червоного Хреста - не отримала доступу до тимчасово окупованих територій України, а, отже, важко представити реальну ситуацію з порушенням прав людини, зокрема й щодо сексуального насильства на окупованих територіях.

При цьому представник гуманітарної підгрупи ТКГ повідомила про непоодинокі факти сексуального насильства проти утримуваних заручників, які стали відомі лише після їх звільнення з окупованого Донбасу, а також нагадала про інцидент, коли одна з представниць СММ ОБСЄ зазнала сексуальних домагань із боку озброєного бойовика на Донбасі.

"Ми наполягаємо на повному та безперешкодному доступі міжнародних гуманітарних місій ОБСЄ, ООН і МКЧХ до окупованого Криму і Донбасу", - резюмувала І.Геращенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА