13:07 26.10.2018

Загальна інвентаризація культурних цінностей у користуванні релігійних громад не планується, але музейні фонди всі на місці

2 хв читати
Загальна інвентаризація культурних цінностей у користуванні релігійних громад не планується, але музейні фонди всі на місці

Міністерство культури України не може планувати загальну інвентаризацію культурних цінностей, які перебувають у користуванні всіх релігійних громад, але тримає під контролем передані громадам із музеїв культурні цінності, заявляє заступник міністра культури України Тамара Мазур.

"Ми ще раз підтверджуємо, що Міністерство культури не планувало, не планує і не може планувати загальну інвентаризацію культурних цінностей, які перебувають у користуванні всіх релігійних громад. Водночас ми маємо забезпечувати контроль щодо збереження державної частини музейного фонду, тому ми маємо перевірити ті культурні цінності, які передавали з музеїв і заповідників Мінкультури в користування релігійних громад", - сказала Т.Мазур на брифінгу, присвяченому питанням передачі об'єктів культурної спадщини та культурних цінностей у користування релігійним громадам церков різних конфесій.

За її словами, станом на сьогодні цю роботу вже проведено. Заступник міністра зазначила, що після звернення депутата Верховної Ради було проведено ще одну перевірку, і всі культурні цінності - понад 150, які передавали з музеїв міністерства, - виявилися на місці й надалі перебувають у користуванні релігійних громад на термін згідно з угодою.

"Наші музеї й надалі контролюватимуть стан їх збереження", - додала Т.Мазур.

Зокрема, вона зазначила, що у разі створення Єдиної помісної церкви може виникнути питання перерозподілу або користування майном, яке нині, можливо, належить іншим громадам. "Чинне законодавство передбачає, що це майно переходить у порядку, який має визначатися законом, але на сьогодні такого чіткого порядку немає", - зазначила заступник міністра.

Вона наголосила, що в парламенті зареєстровано законопроект, який передбачає, як релігійна громада може здійснити перехід майна.

"Але доки немає закону, про це говорити рано. Водночас ніхто не повинен забувати, що механізм почергового здійснення богослужінь не скасовано, і його може бути застосовано", - констатувала заступник міністра.

Крім того, Т.Мазур додала, що контроль над переміщенням через кордон культурних цінностей покладено на митників.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА