20:56 26.10.2018

Деякі фігуранти справи про заволодіння кредитними коштами Ощадбанку вийшли під заставу на свободу

3 хв читати

Фігурант справи про заволодіння кредитними коштами АТ "Ощадбанк" - колишній акціонер групи компаній "Креатив" Максим Березкін - після внесення застави в сумі 5 млн грн вийшов на свободу, повідомляється в прес-релізі юридичної компанії EQUITY.

Крім того, за інформацією адвокатів, 26 жовтня під заставу слідчий ізолятор залишили колишній головний бухгалтер групи компаній "Креатив", двоє працівників ВАТ "Креатив Груп", колишній керівник ЗАТ "Креатив".

Раніше в п'ятницю керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький повідомив, що Солом’янський районний суд Києва обрав запобіжний захід усім десятьом підозрюваним у кримінальному провадженні за фактом заволодіння кредитними коштами Ощадбанку, зокрема голові наглядової ради та бенефіціару ПАТ "Креатив Груп", який є родичем народного депутата та організатором цієї незаконної схеми (за інформацією ЗМІ, йдеться про М.Березкіна).

"За підсумками розгляду клопотань усім підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави, в тому числі й голові наглядової ради та бенефіціару ПАТ "Креатив Груп", який є родичем народного депутата України та, за версією слідства, одним з організаторів цієї схеми", - написав Н.Холодницький у п'ятницю на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, прокурори САП погодили повідомлення про підозру десятьом особам у кримінальному провадженні за фактом заволодіння кредитними коштами АТ "Ощадбанк". Серед них два дійсні та один колишній співробітник банку, зокрема заступник голови правління банку, які готували документацію щодо видачі кредиту, а також п’ять співробітників групи "Креатив", включно з головним бухгалтером, які підробили низку документів, договорів та безпосередньо здійснювали легалізацію коштів.

Затримано і повідомлено про підозру й сину діючого народного депутата, який разом з іншими бенефіціарними власниками групи "Креатив" (на той час) купив корпоративні права ПрАТ "Чорноморгідрозалізобетон", придбані за рахунок коштів банку. Їм інкримінують дії за ч. 5 ст. 191 (як пособництво в скоєнні зазначеного злочину), ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 366 КК.

Досудове слідство встановило, що протягом вересня 2013 - січня 2014 року бенефіціарні власники групи "Креатив", діючи за попередньою змовою зі службовими особами низки інших товариств, заволоділи грошовими коштами, отриманими в АТ "Ощадбанк" за договором кредитної лінії в сумі $20 млн (на момент здійснення злочину - 160 млн грн). Договір був укладений у порушення вимоги кредитної політики АТ "Ощадбанк" і ніколи не був забезпечений заставою майнових прав, оскільки наявне забезпечення дозволяло видати кредит на суму не більше ніж $7 млн (або 56 млн грн).

У січні 2014 року зазначені кредитні кошти були привласнені та виведені з цього товариства тодішніми бенефіціарами групи "Креатив" на рахунки компаній-нерезидентів (Беліз, Швейцарія) під виглядом виконання контрактів на постачання тропічної олії, чого насправді не було. В подальшому за зазначені кошти бенефіціари "Креативу" придбали на підконтрольну їм компанію-нерезидента корпоративні права одного з підприємств, а частину коштів було використано на власні потреби.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА