19:53 29.10.2018

Собаки навчилися розпізнавати хворих на малярію за запахом їхніх шкарпеток

2 хв читати
Собаки навчилися розпізнавати хворих на малярію за запахом їхніх шкарпеток

Вчені Даремського університету з'ясували, що діагностувати малярію можуть допомогти собаки. У людей, заражених паразитичними організмами, не завжди виявляються традиційні для малярії симптоми, але при цьому всі вони мають специфічний запах.

Доповідь на цю тему було представлено на щорічному засіданні Американського Товариства Тропічної Медицини та Гігієни в Новому Орлеані, повідомляє The Guardian.

В експерименті брали участь діти з Гамбії: 30 хворих на малярію школярів, у яких не спостерігалися явні симптоми захворювання, і 143 здорових.

Дітям видали нейлонові шкарпетки, які вони наділи на ніч. Уранці шкарпетки в спеціальних морозильних камерах перевезли до Великої Британії, де дві собаки - лабрадор і лабрадор-ретривер - протягом декількох місяців вчилися визначати малярію за запахом шкарпеток потенційного хворого.

У результаті собаки з 70-% точністю визначали, які шкарпетки належать хворим дітям, з 90-% точністю, які належать здоровим. Вчені вважають, що труднощі у собак виникали у разі, коли плазмодії, які викликають хворобу, не перебували в безстатевій стадії розвитку. Також на результати могли вплинути випадки, коли хворі і здорові діти спали на одному ліжку.

Тепер вчені розраховують провести експеримент безпосередньо з людьми, а не тільки з деталями їхнього одягу.

Раніше вже було доведено, що гострий нюх собак дозволяє з високою точністю діагностувати рак простати і рак щитовидної залози. Також ці тварини відчувають, коли у хворого на діабет падає рівень цукру в крові.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтеры ОККУ помогают пострадавшим в Одессе от российской атаки "шахедами"

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА