11:30 30.10.2018

У Мін'юсті розцінили зобов'язання НАБУ порушити справи проти чиновників відомства як безпрецедентний тиск

3 хв читати
У Мін'юсті розцінили зобов'язання НАБУ порушити справи проти чиновників відомства як безпрецедентний тиск

У Міністерстві юстиції України заявляють про безпрецедентний тиск у зв'язку з рішенням Солом'янського районного суду Києва зобов'язати Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про розтрату коштів колишнім прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, міністром юстиції Павлом Петренком і ще деякими чиновниками Мін'юсту.

"Судове зобов'язання НАБУ порушити справу проти посадових осіб Кабінету Міністрів є безпрецедентним тиском на уряд, Мін'юст і юридичних радників світового рівня Latham&Watkins та HoganLovells, які захищають інтереси держави Україна на суму $5,5 млрд у справі проти акціонерів ПАТ "Укрнафта", - йдеться в повідомленні, розміщеному на офіційному сайті відомства.

У Мін'юсті заявляють, що поширена у ЗМІ інформація щодо зловживання службовим становищем з боку найвищого керівництва Мін'юсту в рамках придбання юридичних послуг для представництва держави України за позовами міноритарних акціонерів ПАТ  "Укрнафта" в арбітражному інституті Торговельної палати м. Стокгольма (Швеція) "категорично не відповідає дійсності".

"З огляду на те, що слухання за найбільшим позовом проти України за всю історію держави відбудеться на початку 2019 року, поширення недостовірної інформації спрямоване на дискредитацію інституцій, уповноважених захищати національні інтереси України в міжнародних судах, зокрема щодо претензії міноритарних акціонерів ПАТ "Укрнафта" до України на 5,5 млрд", - заявляють у відомстві.

У Мін'юсті зазначають, що захищають інтереси держави України в міжнародних судах, із залученням найбільш компетентних юридичних радників – міжнародних юридичних компаній світового рівня, з відповідним досвідом та підтвердженою репутацією. Залучення саме такого рівня юридичних радників  Latham&Watkins та HoganLovells відбулося із "чітким дотриманням процедур та відповідно до чинного законодавства".

"Офіційно заявляємо: поширена у ЗМІ дезінформація в рамках цієї резонансної справи проти України – не що інше, як організована спроба тиску на Кабінет Міністрів, Міністерство юстиції та державу Україна напередодні засідання у справі на початку наступного року", - резюмували у відомстві.

Як повідомлялося, Солом'янський райсуд Києва рішенням від 17 жовтня зобов'язав НАБУ внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про зловживання владою і розтрату коштів А.Яценюком, П.Петренком і ще деякими чиновниками Мін'юсту.

Згідно з текстом рішення, до суду надійшла скарга на бездіяльність НАБУ - нереєстрацію заяви про злочини, скоєні екс-прем'єром, керівництвом та іншими посадовими особами Мін'юсту, за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовими становищем), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків) Кримінального кодексу України. "Заслухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя вважає, що скарга підлягає задоволенню", - йдеться в судовому рішенні.

Суд, посилаючись на норми Кримінального процесуального кодексу, визначив, що НАБУ, будучи державним правоохоронним органом, мало внести відомості до ЄРДР, відмова в прийнятті та реєстрації заяви або повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА