10:20 31.10.2018

СБУ викрила випадки вербування дружин українських офіцерів представниками ФСБ РФ

2 хв читати
СБУ викрила випадки вербування дружин українських офіцерів представниками ФСБ РФ

Співробітники військової контррозвідки Служби безпеки України викрили неодноразові факти вербування представниками ФСБ РФ і "МДБ "Л/ДНР" близьких родичів українських військовослужбовців - стали відомі випадки з дружинами трьох офіцерів Збройних сил України.

Як повідомляє в середу прес-центр СБУ, оперативники спецслужби встановили, що дружин трьох офіцерів ЗСУ було завербовано під час перебування у своїх батьків у РФ і на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

На жінок чинили психологічний тиск, їм погрожували забороною в'їзду-виїзду, в'язницею, утисками батьків. Унаслідок вони дали письмову згоду на конфіденційне співробітництво з обранням псевдонімів.

"Співробітники російських спецслужб та їхніх підконтрольних підрозділів-маріонеток також намагалися отримати від жінок інформацію про військові звання, посади, місця перебування та службові обов’язки їхніх чоловіків, а також дані про військові підрозділи, де вони проходять службу, їхнє задіяння в Операції об’єднаних сил", - повідомили в спецслужбі.

Оперативники військової контррозвідки СБУ попередили втягування до протиправної діяльності громадянок України, які були змушені погодитися на співпрацю зі спецслужбами противника. Після повернення на підконтрольну українській владі територію жінки співпрацюють зі слідством і дають свідчення щодо обставин їхніх вербувань та отриманих завдань.

СБУ нагадує, що за скоєння злочинів за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін до 15 років.

Водночас, відповідно до положень ч. 2 ст. 111 КК України, звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їхніх представників жодних дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок і завдання.

Ч. 2 ст. 258-3 передбачає звільнення від кримінальної відповідальності особи, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА