17:30 31.10.2018

Конфлікт на Донбасі не заморожений, є "світло в кінці тунелю", заявив Хуг, завершуючи роботу в СММ ОБСЄ

2 хв читати
Конфлікт на Донбасі не заморожений, є "світло в кінці тунелю", заявив Хуг, завершуючи роботу в СММ ОБСЄ

Конфлікт на Донбасі не є замороженим, його можна вирішити, заявив перший заступник Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Александр Хуг.

"Я йду з почуттям тривоги і смутку. Водночас я йду з почуттям надії. Я досі бачу світло у кінці тунелю. Цей конфлікт не закоренів, не завмер і не заморожений. Його можна завершити, ухваливши відповідне рішення", - сказав він на брифінгу в Києві в середу.

Він зазначив, що це був його останній брифінг як заступника СММ, оскільки закінчився 10-річний термін його служби в ОБСЄ.

А.Хуг додав, що близько чотирьох років працював у СММ ОБСЄ в Україні. "Повірте, мене аніскільки не тішить те, що я скажу: мало що змінилося за цей час", - заявив заступник голови місії.

Він нагадав, що чотири роки тому була домовленість про припинення вогню. А.Хуг наголосив, що події минулого тижня свідчать про те, що домовленості не дотримуються, озброєння не відведено, сили і засоби не розведено і не здійснено розмінування.

"Я покидаю цю посаду зі змішаними почуттями. Незважаючи на все те, що ми зробили, незважаючи на розміщення понад 700 цивільних спостерігачів, сотень броньованих транспортних засобів для їхнього захисту, а також технологій, щоб допомогти їхній роботі, незважаючи на цілодобову самовідданість... насильство не припиняється. Люди досі гинуть. Воля, необхідна для припинення цього конфлікту, явно не простежується", - сказав він.

Водночас, відповідаючи на запитання про те, чи вірить він, що Росія не бере безпосередню участь у конфлікті на Донбасі, А.Хуг пояснив, що спостерігачі бачили організовані колони техніки, яка перетинала неконтрольовані ділянки українсько-російського кордону.

"Ми також спілкувалися з людьми, які стверджували, що вони є частиною російських регулярних військ, які воюють на ротаційній основі. Ми також бачили сліди від важкого озброєння, які вели до кордону з Російською Федерацією. Усі ці факти висвітлені в наших щоденних звітах", - заявив заступник голови СММ ОБСЄ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА